”Engagera er i Biskopsgården!”

2013-09-20 10:44:56
Efter de omtumlande händelserna runt om i Göteborg med skottlossningar och ökad kriminalitet med dödlig utgång har flera initiativ tagits av flera organisationer.

Under måndagskvällen (den 16 september) hölls ett öppet möte för alla boende i Biskopsgården där man bjöd in politiker i stadsdelsnämnden Västra Hisingen. I panelen satt representanter från S, MP och M, polisen inom Bi-skopsgården Vårväderstorget samt ett handplockat chefsteam från stadsdelsförvaltningen. 400 mötesdeltagare fyllde hela Sjumilahallen vid Friskväderstorget.
Håkan Persson (S), ordförande i stadsdelsnämnden (SDN) Västra Hisingen, öppnade upp mötet och därefter hölls en kort minnesstund för de som föll ­offer vid skottlossningarna. Inte långt därefter, när alla i panelen hade fått presentera sig, avbröts de direkt av röster från publiken.
Högljudda rop om att Bi-skopsgården behöver mer fritidsgårdar och aktiviteter för ungdomarna för att få stopp på kriminaliteten avlöste varandra.
Flera röster från kvinnliga deltagare uppmanade till att man måste investera i ungdomarna och kvinnorna i förorten. ”Ni är politiker i Biskopsgården, engagera er då i Biskopsgården!”, hördes det från golvet. Den ilskna stämningen inne i lokalen gick ingen människa förbi och att ­alla som samlats där var förbannade blev snabbt ett faktum.

Boende i Biskopsgården är väl medvetna om att det är socia­la orättvisor och social nedrustning som bär med sig den ökade kriminaliteten.
De flesta var där för att få ett svar, eller åtminstone en påminnelse om att det finns en plan för att stoppa den utveckling som pågår, men under kvällen gavs inte ett enda svar på de frågor som ställdes och inte en enda konkret lösning från ­politikernas sida fördes fram. Det var bara ett spel för galleriet och så fort det öppnades upp för diskussion från mötesdeltagarnas sida släcktes kamerorna ner.
Krav på fritidsgårdar, fler jobb och bostäder, mer resurser till skolan o s v var ständigt återkommande krav från mötesdeltagarna, men det enda svar som kom var att de ”skissar på ett projekt”.

Denny Jovanovic, Rättvisepartiet Socialisterna, reste sig upp och pekade på att oroligheterna och det ökade våldet är ett resul­tat av det allt hårdare samhälls­klimatet och de allt större klass­klyftorna. När panelen försökte avbryta talet så fick de som svar att ”Vi ska kunna sitta här hela kvällen och natten om det behövs, för nu är det er tur att lyssna när vi snackar”. Vilket möttes av jubel och applåder från publiken.
Under Moderaternas trettio sekunder långa försvarstal i ­slutet av mötet blev representanten avbruten av en röst från publiken som sa: ”Du är här som moderat va? Det är din politik som har skapat detta”.

Det finns en
enorm vilja och engagemang bland de boende.
 Rättvisepartiet Socialisterna manar till organisering och gemensam kamp för trygghet, välfärd och upprustning, mot nedskärningar och högerpolitik.

Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!