Erdoğans våldsvåg fortsätter

2015-12-16 16:51:39

foto: MURAD SEZER
Terrorn från den turkiska staten mot kurderna fortsätter.

Sju personer dödades av turkisk säkerhetspolis och militär i Diyarbakır måndagen den 14 december. Den turkiska statens väpnade gren visar upp en total hänsynslöshet när den med våld och skarp ammunition går till angrepp i de kurdiska städerna. Det är en totalitär regim som nu kraftsamlar för att ta död på det hopp som har tänts av det prokurdiska vänsterpartiet HDP.

De sju döda är de senaste efter en månad av våld och mord anstiftade av den turkiska staten.

Befolkningen i Diyarbakır har tröttnat på det statliga våldet och utegångsförbudet och gick man ur huse för att fredligt protestera. Demonstrationen organiserades av prokurdiska HDP. Ännu sörjer människor den mördade människorättsadvokaten Tahir Elci och de nya offren skapar en otrolig vrede i Bakur och Turkiet.

Bepansrade fordon har intagit Diyarbakırs gator som skjuter tårgas och vattenkanoner mot sörjande demonstranter som trotsar utegångsförbudet.

De bepansrade vagnarna möttes av gatsten när demonstranter försökte försvara sig. Ungdomar har börjat bygga barrikader i gränder och på gator för att hindra statens framryckning.

En lokal strejk är nu utlyst i regionen som innebär att studenterna har lämnat universiteten, bussarna står stilla, soporna inte hämtas och butiker som håller stängt.

I Şırnakprovinsen uppmanade den turkiska staten de turkiska statsanställda att lämna regionen innan de utlyste utegångsförbud och gick in med polis och militär.

När lärarna började lämna staden insåg befolkningen vad som skulle ske och långa köer bildades till butiker och bagerier för att hamstra mat och vatten.

Städerna Cizre och Silopi har ställts under skarp bevakning med stridsvagnar på gatorna. Utegångsförbud har också på nytt påtvingats Nusaybin sedan måndag. Fyra kurder dödades i Mardin.

Sedan i augusti har den turkiska staten utlyst inte mindre än 52 utegångsförbud i de kurdiska områdena med totalt 1,3 miljoner invånare.

Ett stort ansvar vilar nu på den turkiska fackföreningsrörelsen att ge sitt stöd till sina klassbröder och systrar i den kurdiska regionen. De bör utlysa politiska strejker och massprotester i hela Turkiet för att bryta belägringen av Bakur. HDP:s framgångar visar den potential som finns för bygget av ett nytt vänsterblock mot regeringen och kapitalismen, vilket kan förena turkiska och kurdiska arbetare.

HDP, vänstern och sociala rörelser gör nu vad de kan för att organisera motståndet mot denna mördarregim.

”Utegångsförbud har deklarerats för att neutralisera terroristiska separatistgrupper”, lyder regeringens förklaring. Men det är Erdoğan och AKP som har avbrutit vapenvilan med PKK sedan i juli och bär det fulla ansvaret för utvecklingen.

Erdoğan utdelar en kollektiv bestraffning mot de städer som gav HDP en majoritet av rösterna.Så länge som Turkiet ockuperar och belägrar den kurdiska regionen är befolkningens självförsvar fullt legitimt, också ett väpnat sådant. Det är varje folks rätt att försvara sig då de angrips. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!