”Ett spöke går genom Hyresgästföreningen”

2018-04-11 12:16:37

foto: Kristofer Lundberg, RS och valberedningens förslag till regionsordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.


Kristofer Lundberg, är valberedningens förslag till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige med 77 000 medlemmar. ”Ingen kan matcha Kristofer Lundberg”, säger valberedningen till tidningen Hem och Hyra.

Regionens fullmäktige fattar beslutet med ett hundratal valda ledamöter från 13 hyresgästföreningar i regionen varav sju ligger i Göteborg.
I Hem och Hyras artikel säger valberedningens sammankallande Bosse Olsson:
– Vi behöver komma tillbaka till den folkrörelse som den här organisationen är. Där ser vi ingen som kan matcha Kristofer. Han drar hundratals personer till mötena i Angered, han vågar stå upp för rörelsen och är inte rädd för att säga vad han tycker.
I en annan artikel i Hem och Hyra under rubriken ”Kamp om ordförandeposten” skriver tidningen: ”Valberedningen förordar Kristofer Lundberg, som har gjort sig känd som en driven ledare och aktivist som fått föreningen i Angered att bli en av de mest livaktiga i regionen. Det som gör honom svårsmält för vissa är att han är trotskist och en nyckelperson i Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg.” 

Sedan Kristofer Lundberg aviserade sin kandidatur har den sittande ordföranden Bengt Svensson deklarerat att han ställer upp för omval efter att han först hade meddelat sin avgång och nominerat Martina Enghardt. Själv har han meddelat att han blivit ombedd att ställa upp på nytt av Hyresgästföreningens förbundsledning.
Totalt är det fem kandidater till ordförandeposten, men de två som allt fokus har hamnat på är Kristofer Lundberg och Bengt Svensson.
Att Hyresgästföreningsbyråkratin i form av välbetalda tjänstemän lägger sig i valet av ordförande och försöker påverka dess utgång har fått motsatt effekt. Hundratals har visat sitt stöd för Kristofer Lundberg på sociala medier där han också själv svarat öppet. 

”Jag har sedan jag blev förtroendevald i Hyresgästföreningen för sju år sedan hållit isär mina förtroendeuppdrag. Det är först när jag har kommit högre upp inom Hyresgästföreningen och därmed börjat utmanat byråkratin som min partitillhörighet har blivit ett intresse för diskussion från de skikt inom föreningen som själva har partibok, men som de inte är öppna med”, skriver Kristofer på Facebook.
– Jag har varit politiskt aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna sedan jag var 15 år gammal, i snart 20 års tid. Jag har skolats i demokratiska principer samt förenings- och organisationsvana. Partiet har hållit folk- och arbetarrörelsens bästa traditioner vid liv, vilket har format mig till den ledare och aktivist jag är idag. De som säger att jag gör bra saker och är en duktig organisatör, men som ser RS som ett problem har inte förstått att jag gör bra saker genom den politiska och organisatoriska skolning som RS har gett mig genom åren, säger Kristofer.
Hyresgästföreningen är parti­politiskt obunden. Men det betyder inte att alla företrädare är partipolitiskt obundna. Det är inte någon motsättning att vara förtroendevald inom Hyresgästföreningen och partipolitiskt aktiv, så länge en håller isär sina uppdrag. 

– Hela rörelsens historia är fylld av ledare som har varit organiserade socialister, kommunister och syndikalister. Men socialdemokratins grepp om Hyresgästföreningen har gömt undan rörelsens radikala historia. Åren 1924-1936 var Otto Grimlund ordförande för Hyresgästföreningens riksförbund, samtidigt som han var ledare för Kommunistpartiet och satt i Kominterns ledning, berättar han.
Kristofer har också pekat på att såväl förbundsordföranden som förbundschefen är socialdemokrater och att det bland både förtroendevalda och höga tjänstemän på flera nivåer i organisationen finns socialdemokrater.
– Deras partibok diskuteras sällan, trots att S idag genomför utförsäljningar och ändrade ägardirektiv för allmännyttan för att lättare kunna ombilda och sälja ut våra gemensamma tillgångar.
– Jag tillhör ett parti som delar Hyresgästföreningens värdegrund, som bekämpar utförsäljningar och ombildningar, som kämpar för att öka hyresgästernas makt och inflytande och kämpar för att stärka allmännyttan.  

– Jag är övertygad om att det viktigaste en bör göra är att bygga organisationen underifrån och upp. Makten ska ligga hos medlemsbasen. Skulle jag inte känna stödet hos medlemmar och gräsrötter skulle jag aldrig kandidera. Jag ställer inte upp för min egen skull, utan för hyresgästkollektivet och de förtroendevalda, för lokalföreningarna och föreningarna. Skulle det stödet inte finnas skulle jag snabbt petas bort. Ju större stöd som finns i medlemsleden, desto svårare för föreningstoppen att bli av med en kandidat som de ser som obekväm.
– Det är ingen hemlighet att jag är socialist. Jag har alltid varit öppen med min ideologiska världsbild som går ut på att fördjupa demokratin. Vill de debattera detta öppet gör jag det gärna inför publik. Jag tror att ordvalen kommunist och trotskist i artiklarna är väl valda. Det är ingen tvekan om att ”ett spöke går genom Hyresgästföreningen”, avslutar Kristofer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!