EU i kris bygger nya högre och dödliga flyktingmurar

2016-02-17 22:30:39

foto: Seth Frantzman / Flickr CC
Flyktingar försöker ta sig igenom Makedonien.

I måndags höll de fyra EU-länderna Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern (Visegradgruppen) ett eget toppmöte i Prag för att utarbeta en ”plan B” som ska stänga gränserna vid Fort Europas utkanter. Vid mötet i Prag deltog även EU-landet Bulgarien samt Makedonien, som har ansökt om EU-medlemskap. 

Mötet i Prag, som var en förberedelse inför EU:s toppmöte senare i veckan, var ytterligare en bekräftelse på att EU håller på att slitas isär av medlemsländer som tävlar om vem som har den omänskligaste flyktingpolitiken.  

EU är paralyserat och nationalstaten får en allt mer framträdande roll när regeringarna väljer att gå sina egna vägar. I september i fjol beslutades att EU ska fördela 160 000 flyktingar under två år. I dagsläget har endast 497 av de utlovade 160 000 flyktingar omfördelats mellan medlemsländerna. 

Visegradländernas extremt flyktingfientliga hållning får hela tiden ny näring av övriga EU-länders politik. Målet för EU är nu, för att citera ett uttalande från Österrikes  utrikesminister Sebastian Kurz, ”att minska flyktingströmmarna. Detta kan bara ske om vi stoppar dem vid en gräns.” 

Varje ny flyktingmur blir en ursäkt för nya murar och stängsel. Det senaste exemplet är Slovenien som nu är ”nästa land i EU att införa striktare regler för flyktingar på väg norrut i Europa. Igår meddelade landets regering att begränsningarna beror på Österrikes tuffare hållning” (radions Ekot den 15 februari).

Efter att Makedonien med hjälp av EU-länderna hade byggt färdigt sitt andra stängsel vid  landets gräns mot Grekland och Nato-fartyg ska börja stoppa flyktingar över Egeiska havet reses nu krav på att Bulgarien måste bygga nya flyktingmurar samt att Grekland måste stänga sina gränser. EU ska dessutom öppna fem flyktingläger  (så kallade hot­spots) på lika många grekiska öar. Detta gör öarna till en slutstation för flyktingar. I de grekiska flyktinglägren ska det avgöras vem som har ”godtagbara” asylskäl och får resa vidare till fastlandet och vem som ska avvisas.

Det är totalt rättsvidrigt och omänskligt. 

Samtidigt är fler EU-länder beredda att följa efter Österrike, som nyligen har infört ett tak på hur många flyktingar som man ska ta emot i år –  dryga 37 000 mot 90 000 i fjol. 

Den svenska regeringens besked om att utvisa 80 000 flyktingar ledde omedelbart till att den finska högerregeringen meddelade att man ämnar utvisa 20 000 av de 32 000 som sökte asyl i landet i fjol. I samma veva beslutade den tyska regeringen att till sin lista över så kallade säkra länder lägga till Algeriet, Marocko och Tunisien, vilket betyder att människor från dessa länder inte kommer att ha rätt att söka asyl i Tyskland.

Enligt EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans har närmare 60 procent av de flyktingar som har tagit sig till EU-länderna ingen rätt att få asyl. Hundratusentals ska alltså utvisas.

Den tyska regeringen flaggar även för mer pengar till Turkiets krigsregim om man är beredd att genomföra ytterligare åtgärder som förhindrar flyktingar att korsa Egeiska havet. 

Attackerna mot flyktingar följs också av en militarisering av EU:s flyktingpolitik. Men inga murar, stängsel eller lagar i världen kommer att kunna hindra att flyktingar försöker nå Europa. Följden av EU:s politik är att ännu fler kommer att tvingas söka än farligare vägar med risk för eget liv. 

Ifjol drunknade minst 3 700 människor i Medelhavet. Det var fler än tio om dagen. Men sannolikt var det fler. Mörkertalet är stort. I år är siffrorna ännu mörkare. Under årets första sex veckor drunknade 409 människor när de försökte ta sig över Medelhavet till Europa. Det är tio gånger fler än under samma period ifjol, enligt International Organization for Migration (IOM).

På den grekiska ön Lesbos har en ny kyrkogård anlagts för flyktingar som dog på väg till Europa och blev offer för EU:s dödliga politik som har det medvetna syftet att avskräcka flyktingar från att söka asyl och skydd i Europa. 

– EU har skapat en dödlig hinderbana. Människor som i de flesta fall har flytt från krig och förföljelse tvingas ut på en farlig resa över hav och taggtrådsstängsel. De som klarar sig med livet i behåll möts av absurt dåliga mottagningsvillkor i vissa länder och av registreringsregler som hela tiden förändras. Flyktingkrisen har från EU:s sida handlat om att skydda gränser. Den borde handla om att skydda människor, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige i ett pressmeddelande i samband med att Läkare Utan Gränser publicerade rapporten Flyktingkris ett bottennapp i EU:s historia den 18 januari.

EU och Europa har råd att ta emot fler flyktingar. Europas börsbolag delar ut över 3 100 miljarder kronor till sina aktieägare i år. Europas 342 rikaste individer (euromiljardärerna) förfogar över en sammanlagd förmögenhet som är två och en halv gånger större än Sveriges BNP. Det finns dessutom minst 11 miljoner tomma hus i Europa. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv säger: Enad kamp mot högerpolitik och rasism. Låt börsbolag och rika betala för ett program för bostad, välfärd och jobb åt alla.

  • Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller.   
  • Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen.  
  • Masskampanjer mot rasism, attentaten mot och skuldbeläggning av flyktingar.   
  • Stoppa tvångsutvisningarna.  
  • Flyktingamnesti – nu.   
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.  
  • Nej till låglönemarknad – lika rättigheter och kollektivavtal.  
  • Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring.
  • Skrota kapitalets krisande EU & EMU. För en demokratiskt planerad ekonomi. 
  • För ett demokratiskt och socialistiskt Europa i en socialistisk värld. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!