EU-murar och tårgas mot flyktingar

2016-03-02 11:25:11
Efter att byggt taggtrådsstängsel och stängt gränser följde tårgas och gummikulor mot desperata flyktingar vid gränsen Grekland-Makedonien. Samtidigt som det skedde i måndags gick fransk polis till våldsam attack mot flyktingar för att  jämna delar av flyktinglägren i Calias med marken.

Vid Greklands gräns mot Makedonien finns det när detta skrivs (den 1 mars) närmare 10 000 flyktingar på en lägerplats som har plats för 1 500 personer och där familjer om tio personer trängs i tält för fyra.

Många av flyktingarna har varit där en längre tid under väderleksförhållanden som har präglats av ihållande regn de senaste dagarna med en temperatur som sjunker under noll på nätterna.

I måndags försökte flyktingar ta sig igenom det dryga tre meter höga taggtrådsstängsel som har satts upp vid Makedoniens gräns mot Grekland. Men de möttes av polisens tårgas och gummikulor. Minst ett tjugotal skadades.  

Makedonien, som är ett kandidatland till EU, har beslutat att från den 20 februari ska bara ett fåtal flyktingar per dag och endast de från Syrien eller Irak tillåtas passera gränsen. Fredagen den 25 februari fick 22 personer tillåtelse att passera gränsen och i måndags 30. 

Makedoniens regering agerar på uppdrag av EU-länderna, som en efter annan har stängt sina gränser och som ständigt beslutar att strama åt en redan inhuman flyktingpolitik. 

Medlemsstaternas tävlan mot botten vad gäller flyktingmottagning och asylrätt påskyndar EU-krisen, som aldrig har varit djupare. 

EU är paralyserat och regeringarna går sin egen väg eller bildar tillfälliga allianser, som Österrike, Kroatien, Slovenien, Serbien och Makedonien nyligen har gjort, för att kunna bygga upp nya militariserade flyktingmurar riktade mot inte minst flyktingar från Afghanistan. 

”För flyktingar från Afghanistan, som utgör 30 procent av de som tar sig till Grekland, innebär det bland annat att de inte längre får korsa gränsen mellan Grekland och Makedonien och gränsen mellan Makedonien och Serbien (Läkare Utan Gränser den 24 februari).

EU-politiken håller på att göra Grekland till ett gigantiskt flyktingläger. Snart kommer minst 70 000
flyktingar att vara strandsatta i Grekland. Samtidigt fortsätter EU:s  stängsel och murar att skörda liv. Hittills i år har fler än 400 flyktingar drunknat i Medelhavet.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv säger: Enad kamp mot högerpolitik och rasism. Låt storbolag, banker och rika betala för ett program för bostad, välfärd och jobb åt alla.

  • Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller.    
  • Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen.   
  • Masskampanjer mot rasism, attentaten mot och skuldbeläggning av flyktingar.    
  • Stoppa tvångsutvisningarna.    
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.   
  • Nej till låglönemarknad – lika rättigheter och kollektivavtal.   
  • Internationell solidaritet. Global kamp mot imperialismens krig och plundring. 
  • Flyktingamnesti – nu.
  • Skrota kapitalets krisande EU & EMU. För en demokratiskt planerad ekonomi.  
  • För ett demokratiskt och socialistiskt Europa i en socialistisk värld. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!