Facklig aktivist hotas av utvisning till Saudiarabien

2009-02-18 13:51:25
Yahya al Faifi, välkänd facklig aktivist och socia­list, riskerar att när som helst utvisas till Saudi-arabien, ett land som är ökänt för tortyr och där oppositionella ”försvinner”.

Det var den 12 februari som Ya­hya al Faifi och hans familj fick ett slutligt besked om att han in­te får asyl i Storbritannien. Detta som ett svar på hans överklagan av ett tidigare negativt beslut.
Yahya al Faifi och hans familj kan när som helst avvisas.
I Saudiarabien ledde Yahya al Faifa en framgångsrik kamp som stoppade lönesänkningar vid BAE Systems 2002. När han bildade en fackförening avskedades han (fackföreningar är in­te tillåtna i Saudiarabien).
Hans kamp för att få tillbaka jobbet fick stor uppmärksamhet och resulterade i flera hot från myndigheterna, vilket till sist tvingade honom att fly till Stor­britannien där han sökte asyl.

I London på torsdag organiserar fackföreningar en lobby ut­anför det brittiska inrikesdepar- tementet mot utvisningen. Aktionen har stöd av såväl brittiska  parlamentsledamöter som fackliga ledare. Bland de som stödjer kampanjen kan nämnas Ann Clwyd, parlamentsledamot för Labour, Billy Hayes, ordförande för CWU (motsvarande Seko) och Mark Serwotka, ordförande för PCS (motsvarande fackförbundet ST).
Samtidigt som lobbyn i London genomförs protester utanför Storbritanniens ambassader runt om i världen. I Sverige äger protesten rum kl 14.00 vid den brittiska ambassaden i Stockholm, Skarpögatan 6-8.

Uttalanden med krav på att Yahya al Faifi och hans familj ska få stanna kan skickas till den brittiska regeringen (inrikesdepartementet): Home Office, Direct Communications Unit, 2 Marsham Street, London SW1P 4DF Britain, e-postadress: public.enquiries@homeoffice.gsi.gov.uk

Socialist Party
(CWI England och Wales)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!