Familjen Moulayari måste få stanna!

2010-01-27 12:04:20
Medan hela världen ser på hur iranska demonstranter slås ned, skjuts till döds eller hängs i fängelserna på order av landets regim – fortsätter svenska migrationsverket att, som om inget hänt, neka oppositionella flyktingar från Ir­an svenskt uppehållstillstånd.

För sju år sedan tvingades Mohammad Moulayari fly från Iran sedan han deltagit i de ursinniga demonstra­tionerna mot ayatollah Khamenei och president Khatami som rasade på gatorna i Teheran sommaren 2003. Regimens gardister sökte efter honom och bekanta försvann, fängslades eller dödades. Samma sommar kom han till flyktingförläggningen i Ånge. Ett och ett halvt år senare tvingades även hans flickvän Faranak att fly landet sedan hon utsatts för statens repression. Hon blev bortförd och torterad med slag och elchocker för att tvinga fram information om Mohammad, men också för att hon själv fört fram kritik mot regimen.

Efter sju års fruktlös kamp för att få uppehållstillstånd har familjen nu fått ett negativt beslut som de inte får överklaga till Överdomstolen.
Mohammad och Farnak bor nu i Härnösand och har fått två små pojkar, Iman snart 4 år och Ashkan 2 år. Både föräldrar och barn mår mycket dåligt av den otrygghet som migrationsverkets avslag torterar dem med. Å andra sidan har familjen fått myck­et stöd och solidaritetsbevis. Mohammad visar på stöduttalanden från bar- nens förskola samt intyg och vädjanden om vikten av uppehållstillstånd från hälsovården och kommunens barn- och familjomsorg.
Mohammad och Faranak tillhör även folkgruppen azerer som mi­grationsverket säger diskrimineras i Iran.
– Jag förstår inte hur migrationsverket tänker när de med egna ögon kan se vad som händer i Iran just nu. I Oslo hoppade nyligen en iransk diplomat av på grund av behandlingen av demonstranterna i hemlandet. Hur kan de då utvisa oss som demonstrerat mot regimen? säger Mohammad, som fortsätter att kämpa för sin rätt till asyl i Sverige.
RS och Offensiv kräver att familjen får stanna.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!