Feminismen måste utmana kapitalet

2014-08-06 17:33:20

foto: Jonas Brännberg
En verklig feminism måste vara antikapitalistisk, menar RS-kandidaten Ulrica Hermansson.

Allt fler har fått nog av sexism och diskriminering. Domstolar som friar misstänkta våldtäktsmän med argument att kvinnans nej inte ropades högt nog ifrågasätts av en stegrande feministisk våg.

Samtidigt är många kvinnors arbetsplatser inom välfärden i kris, med stress, urusla löner och villkor. Många sätter sitt hopp till FI i valet, men för verklig förändring behövs en rörelse under­ifrån som utmanar kapitalet.
– Kvinnor drabbas hårdast av krisen i vård och skola, där nedskärningar och privatiseringar river sönder verksamheterna. I Luleå är delade turer, vikariebrist och stress vardag för vårdanställda. En majoritet av lärarna mår fysiskt dåligt av stressen. Fortfarande är det låg status på att arbeta med människor och något som de styrande politikerna tydligen knappt tycker behöver avlönas, säger
Ulrica Hermansson, sjuksköterska och kandidat för RS i kommunvalet i Luleå och fortsätter:
– Därför är feminismen och kampen för välfärden helt sammankopplade.
Uppgången för FI visar på en växande ilska mot sexism och diskriminering. Den här positiva förändringen behöver bli kopplad till kamp för välfärden och mot den ekonomiska elit som tjänar på sexism.

– För RS är kampen mot delade turer, för bättre arbetsvillkor och höjda löner i vård, skola, lokalvård med mera jämställdhetskamp i praktiken. Likaså när vi uppmuntrar och stödjer kamp och strejker för högre löner inom t ex handeln. I Luleå kommun är S och MP, trots att de kallar sig ”feminister”, våra motståndare när de försämrar för framförallt kvinnor i vård och skola. I Göteborg är det S, V och MP som står för nedskärningarna, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot och första kandidat för RS i Luleå.

En växande feministisk rörelse måste ställa sig oberoende från nedskärnings- och privatiseringspolitiker i till exempel S. FI:s deltagande i S-gruppen i EU-parlamentet, som tvingat fram stora nedskärningar i välfärden och deras stöd till KD:aren Juncker som EU-kommissionär är att ge vika i kampen. Istället behöver man ställa sig sida vid sida med RS och andra i kampen underifrån för välfärd, höjda löner och likaberättigande. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!