Finland: ”Det blir generalstrejk i höst”

2016-05-04 14:33:07

foto: Elin Gauffin
– Regeringen är inte klok, de vill privatisera hela socialförsäkringssystemet, berättar Anneli Haili.

En socialistisk tidning med uppmaningen att besvara regeringens klasskrig väckte stort intresse i Helsingfors och 102 exemplar gick åt när Sosialistinen Vaihtoehto (CWI Finland) ingrep i årets Första maj-firande. 

Det är annorlunda än i många Första maj-tåg i Sverige. Alla olika partiet och grupper tågar tillsammans, utöver anarkisterna som hade en egen liten marsch. På slutet delades demonstrationen i ett eftermöte lett av kommunisterna och ett eftermöte med Socialdemokraterna och Vänsterförbundet. Paavo Ahrinmäki, ordförande för Vänsterförbundet, menade i sitt tal att Reagan och Thatcher skulle varit stolta över den mörkblåa finska regeringen som gör allting till ”business”. 

Nedskärningspolitiken, massarbetslösheten och löneattacker i Finland är verkligen långtgående och har mötts av protester tidigare i år och av en politisk strejk i september. 

Många av de som vi pratade med är bekymrade över att Natofrågan har kommit närmare efter en svårbegriplig kungörelse från presidenten Niinistö dagen innan. Ett annat problem är avsaknaden av motstånd mot rasismen. Flera säger att Soldiers of Odin (i Helsingfors finns även Estonia Soldiers of Odin) får patrullera ostört för att folk uppfattar det som att media stödjer nazisternas så kallade medborgargarden. 

Men Anneli Haili håller kampgadden högt:

– Det kommer att bli en generalstrejk i höst. Alla pratar om det. Regeringen är inte klok och vill privatisera hela socialförsäkringssystemet. Då ska du veta att det var knappt någon välfärd att prata om innan regeringens attacker började. 

– Finland går mot att bli en halvfascistisk stat. Förut styrde olika politiska nämnder. Jag har exempelvis suttit i polisnämnden. Även om den inte har haft så mycket makt har jag kunnat motsätta mig att polisen skulle ha testat nya vapen mot anarkistiska demonstranter. På nationaldagen fick en demonstrant ögonskador av dessa lufttrycksvapen. Nu ersätts alla nämnderna av fyra, enbart fyra, höga tjänstemän. Därför blir det generalstrejk. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!