Förbered för avtalskonflikt

2010-03-17 17:32:49
Urban Bäckström i Svenskt Näringsliv gick till attack mot industrifacken när de i helgen sa nej till medlarnas skambud. Bäckström är ute efter sänkta reallöner och osäkra villkor för miljontals löntagare.

Svenskt Näringsliv talar om kris och hot mot jobben. Men storföretagen ökar aktieutdelningarna och för direktörerna fortsätter bonusregnet.
Om inte de fackliga ledningarna viker sig är det upplagt för konflikter. På måndag den 22 mars kan de första strejkvarslen komma.
För många lokala fack är anställningsskyddet den viktigaste frågan:
– Det finns en medvetenhet om bemanningsföretagen och återanställ- ningsskyddet för dem som har sagts upp. Det är den mest akuta frågan, säger Kaj Raving i metall­klubben på Stena Stål i Nybro, som har antagit Jobbuproret.
På lördag demonstrerar Jobbupproret vid Svenskt Näringslivs huvudkontor i Stockholm (samling i Kungsträdgården kl 14).

Det är ingen tvekan om att det finns pengar:
  • Storföretagen på börsen delar ut 120 miljarder kronor i aktieutdelningar i år – en ökning med 7 procent jämfört med 2009.
  • Handelns arbetsgiva­re, som är bland de värsta att använda bemanningsföretag, gör miljardvinster – HM, ICA och Axfood finns med bland dem.
  • Direktörerna tar ut miljoner i bonus. Värst är den förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg, vars ersättning ifjol blev 49,25 miljoner kronor. Dagens Industri har redovisat hur de parasitära spekulanter­na i olika hedgefonder har snittlöner på mellan 2 och 6 miljoner kronor per år.

Avtalsrörelsen handlar om mer än löner. Företagens attacker på fackliga rättigheter via bemanningsföretag och olika former av osäkra jobb måste slås tillbaka. Det handlar om hela fackföreningsrörelsens framtid.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!