Förlängda stridsåtgärder mot Hamn4an

2009-07-08 13:57:50
I mitten av juni gick Göteborgs Hamns ledning till angrepp mot Hamn4an genom att bland annat neka ledighet för fackliga uppdrag.
   Den 3 juli, tecknade arbetsgivaren och Transports avd 2 ett nytt ramavtal för scheman i Älvsborgshamnen.

Innehållet i det nya ramavtalet har ännu inte gjorts tillgängligt för de drygt 200 hamnarbetare som ska job­ba under det.
Hela 95 procent av dessa arbetare är organiserade i Hamnarbetareförbundet. Men varken avdelningsstyrelsen eller de direkt berörda hamn- arbetarna har haft möjlighet att ta ställning till uppgörelsen.
I samband med detta meddelar  också företagsstyrelsen att man kommer fortsätta att diskriminera Hamnarbetareförbundet, vilket återigen innebär ett brott mot varselplikten.

Uppgörelsen kring Älvsborgshamnen innebär också att företaget hittat ett kryphål i Lagen om anställningsskydd (LAS). Tillsammans med Transport har man, utan att ännu presentera syftet med uppgörelsen, kommit överens om ett avtal som skulle kunna möjliggöra varsel av hamnarbetare tillhörandes Hamn4an.
I nuläget skyddas dessa arbetare av LAS:s ”sist in, först ut”-princip.
Trots fortsatta problem med Göteborgs Hamns agerande har Hamnarbetareförbundet fortsatt stöd, både internationellt och i Sverige.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!