Fortsatt kvinnokamp i Mexiko

2017-12-06 13:26:29
Våldet mot kvinnor i Mexiko är ett ständigt ökande problem, där det dödliga våldet har blivit vardag. Men Mexikos kvinnor är inte tysta, och i massdemonstrationer anklagar de regeringen för att inte ta problemet på allvar.

Sju kvinnor mördas varje dag i Mexiko, och förövaren är ofta en make, pojkvän eller ett ex. Kvinnor mördas för att de är kvinnor, av män som vill se dem som sin egendom. Kvinnor mördas av män för att det är så den patriarkala kapitalismen fungerar, där kvinnors liv inte är värda lika mycket som mäns.
Det dödliga våldet mot kvinnor har uppmärksammats i Mexiko under hela året, och efter att en ung kvinna mördades av en taxichaufför i början av september bröt en ny protestvåg ut.
Kvinnornas protester fortsätter. Under Day of the Dead den 1 november marscherade runt 200 kvinnor genom Mexico City klädda i svart och med sina ansikten målade som skelett. De bar fotografier av mördade systrar, döttrar och vänner för att uppmärksamma verkligheten bakom problemet och visa att det inte bara handlar om siffror, utan att varje kvinna som mördas är en individ.

Antal kvinnomord har ökat med en fjärdedel sedan nuvarande president Enrique Peña Nieto kom till makten år 2012. Det totala antalet mord i landet i år är på väg att slå rekord. Peña Nieto talar mycket om kvinnomorden och om mäns våld mot kvinnor och utrycker att han vill få ett stopp för det, men samtidigt för han en borgerlig politik som göder kvinnoförtryck och våld i landet.
Många ställer krav på regeringen att göra något för att stoppa våldet, morden och våldtäkterna. Ett av problemen är att våld mot kvinnor sällan tas på allvar av polisen, som ofta anser att det inte är deras jobb att lägga sig i vad som händer inom ett äktenskap. Men även om nya, förbättrade lagar införs för att skydda kvinnor mot våld kommer det inte att vara tillräckligt. Hela samhället är genomsyrat av den sexism som leder till våldet, och det är inte lätt att eliminera den.
Det kvinnorna gör idag, att gå ut i massor på gatorna och protestera, visar på en styrka och gemenskap hos kvinnor och de män som stöttar kampen. Massdemonstrationer med tydliga budskap har förmågan att påverka alla och kan leda till att situationen förändras. Men det är viktigt att trappa upp kampen och att inte ge upp. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!