FP: Rasism och lönedumpning

2015-02-04 14:20:40

foto: Mattias Hallberg / Flickr CC


De krisande Allianspartierna Kristdemokraterna och Folkpartiet sjunker ned i grumligt vatten. I förra veckan följde Folkpartiet Kristdemokraterna i spåren och presenterade en rad förslag i syfte att höja flyktingmurarna, med tal om att minska kostnaderna för flyktingmottagandet och göra det svårare att få permanent uppehållstillstånd.
På DN Debatt i förra veckan efterlyste tre folkpartister med FP-ledaren Jan Björklund i spetsen bland annat fler tillfälliga uppehållstillstånd, språkkrav för medborgarskap och försämrad arbetsrätt för att ”få en tydligare arbetslinje i integrationspolitiken”.
Det Folkpartiet och Kristdemokraterna kallar för ”integrationspolitik” är egentligen det motsatta. Syftet med förslagen är att de ska ”fungera som en avskräckande signal till flyktingar som funderar på att söka sig till Sverige. Uppenbart är att många inom borgerligheten har svängt efter Sverigedemokraternas framryckning i höstas”, som Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg uttryckte det i en krönika som avslutade med frågan: ”Har Hägglund och Björklund tagit fan i båten och var slutar roddturen i så fall?”
Med ”fan i båten” åsyftas att Allianspartierna i allt högre grad börjar kopiera SD och att flera rasistiska kort kommer att spelas ut. Hotet om en dansk utveckling är därmed överhängande. I Danmark har de traditionella högerpartiernas och Socialdemokraternas plagiat av och flirt med det rasistiska Dansk Folkeparti sedan 2001 lett till att det politiska landskapet har ritats om till höger och till att rasistpartiet har fått ett växande stöd. I en del opinionsundersökningar är Dansk Folkeparti nu Danmarks största parti.
För fjärde gången under 2000-talet lanserar Folkpartiet förslaget om språktest för medborgarskap. De tre tidigare gångerna var i samband med valen 2002, 2006 och 2010. Det rasistiska röstfisket fick Sverigedemokraterna att jubla och växa.

– Jag tyckte redan när Lars Leijonborg [FP-ledaren i valet 2002] lade fram förslaget att det är alldeles utmärkt, sa en av Sverigdemokraternas fullmäktigeledamöter i Lomma till Sydsvenskan i juli 2006 efter att partiet hade lagt fram ett förslag om språktest i kommunfullmäktige.
”Med inspiration av Folkpartiet gör nu Sverigedemokraterna en offensiv i de kommuner de är representerade i”, anmärkte Sydsvenskan i samma artikel.
Nu kommer FP-förslagen som en direkt följd av valnederlaget och partiets kris. Med rasism och lönedumpning försöker Jan Björklund sitta kvar som partiledare. För tre år sedan gick Folkpartiet i bräschen för försämrad arbetsrätt och sämre lönevillkor för unga. Denna gång påstås sänkta ingångslöner och villkorsdumpning ge jobb till invandrare.
De rasistiska splittringsförsöken är en attack mot alla arbetare som syftar till att skärpa högerpolitiken vilket gynnar Sverigedemokraterna. Det bara understryker vikten av en gemensam kamp för jobb, välfärd och bostäder – för rätten att bo var man vill och permanenta uppehållstillstånd. Inte minst fackföreningarna måste mobilisera mot de rasistiska splittringsförsöken. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!