Gállok: 2018 ringdes in med elva eldar för ett gruvfritt Jokkmokk

2018-01-09 22:52:01

foto: Tor Tuorda


–Den sista dagen på året bestämde vi oss för att dra ut, för att visa att vi fortfarande finns i markerna och att vi fortfarande är kritiska till gruvan de vill bygga. Vi tände elva eldar, en för varje år som Beowulf Mining har funnits i Jokkmokk, säger Tor Tuorda, ordförande i nätverket Gruvfritt Jokkmokk, till Offensiv och fortsätter:

– Hade inte kampen funnits hade det nog varit en automatisk transport från idé till beslut. Den vanliga vägen med godkänt i alla led. Gruvan hade varit igång redan, tror jag helt klart.
– Att kampen fortsätter är helt klart. Om regeringen skulle ge gruvan grönt ljus trots allt, då skulle det bli ett jävla liv, då är det krig. Det är nog nu. Nästan all natur är förvandlad till pengar redan.

Vilka är de viktigaste argument mot gruvan?
– Det är gifterna som ansamlas, det här enorma sandlagret som ska anläggas, två kilometer långt och en kilometer brett. Det blir för generationer och generationer att dressera den här gruvdammen under århundraden för att det inte ska bli en total ekologisk katastrof för hela Lule älvdal. Det är den största risken som jag ser det. Sen finns det direkta effekter på renskötseln och på Jokkmokk som natur- och kulturkommun.

Hur svarar du de som hoppas på att gruvan ska tillföra jobb?
– Ja, det är ju det vi får höra hela tiden – hundratals jobb, tusentals jobb. Men om nu gruvan skulle öppna om fyra år och maskinerna skulle börja arbeta i dagbrottet säger ju företaget självt att det skulle vara automatiska maskiner och transporter – det skulle vara så gott som hel­automatiserat. De jobb som blir – kanske ett 50-tal – för att hålla igång maskinerna och underhålla är inte mycket. Och det skulle vara högst tillfälliga jobb – gruvans livslängd blir bara 14 år, avslutar Tor Tuorda. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!