Gazakriget ger eko på Lunds universitet – som vill tysta kritiker

Läs mer: Gazakriget ger eko på Lunds universitet – som vill tysta kritiker

Johan Sand // Artikel i Offensiv

På Lunds universitet har kriget i Gaza gett upphov till en debatt om universitetet har agerat konsekvent, och om universitetet försöker tysta kritiska röster.

När Ryssland iscensatte sitt fullskaliga anfall mot Ukraina i februari 2022 markerade universitetet mot detta genom att avbryta allt samarbete med institutioner i Ryssland och Belarus. Syftet var givetvis att visa att man inte accepterar militära angrepp på civila och invasioner av andra länder. Någon motsvarande markering har inte gjorts från Lunds universitet efter den israeliska invasionen av Gaza. Detta har fått Palestinavänner på universitetet att kritisera universitetets ledning för inkonsekvens.
En skrivelse har författats och undertecknats av cirka 200 anställda och studenter, där man kräver att universitetet avbryter allt samarbete med israeliska institutioner som samarbetar med den israeliska militären.

Rektor Erik Renström säger till Sydsvenskan den 30 januari att universitetet inte har några samarbetsavtal med några israeliska universitet som kan jämföras med de samarbeten man hade med ryska universitet (vilka alltså sades upp efter att ryska universitet hade slutit upp bakom den ryska militären) och att det därför inte finns några avtal att säga upp.
Vidare har anklagelser riktats mot universitetet för att försöka tysta kritiska röster. Professor Oliver Scharbrodt säger i samma artikel i Sydsvenskan att det finns flera fall där anställda som har skrivit under upprop för eldupphör har trakasserats via mejl, och personer som har uttryckt stöd för Palestina har kallats upp till dekanen (chefen för fakulteten).
Rektorn har sagt att det ska finnas frihet att uttrycka olika uppfattningar, men Oliver Scharbrodt menar att detta inte alltid gäller i praktiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!