Global kamp mot homofobi

2011-08-03 21:05:10
Greg Randall, Socialist Party England/Wales:

– London framställs ofta som  homovänligt och det är sant att det finns ett större community än andra städer, men London är inte säkert för hbt-personer. I West End, en del av London som ses som homovänlig, har det homofobiska våldet ökat med 21 procent det senaste året. Det var inte så länge sedan en homosexuell man sparkades till döds, på Trafalgar Square, av en grupp unga homofober. Detta visar på att kampen måste fortsätta.
– Ökningen av våldet ser jag som en effekt av recessionen och nedskärningar som ökar spänningar i samhället. I en sådan situation flyter de värsta inslagen upp till ytan. Jag tror också att man kan förvänta sig en ökning av rasistiska attacker.
– Socialist Party i England/Wales är med i Queers Against the Cuts, en kampanj mot nedskärningar som lanserats av fackföreningsaktivister i London. Queers against the cuts tar upp om hur nedskärningarna påverkar hbt-personer. Exempelvis drabbar attackerna på utbildning och privatiseringar av bostäder hbt-personer extra hårt.  De kan innebära att hbt-personer inte har råd med en lägenhet i ett säkrare område, och att unga hbt-personer inte har råd att gå på universitet, vilket annars kunnat vara ett sätt att komma bort från en homofob familj och omgivning. Nedskärningar på vården innebär att hiv-mottagningar förvinner.
 
För ett par år sedan gick en antidiskrimineringslag igenom. Men lagar kan inte avskaffa homofobin. Vi har haft lagar mot rasistisk och sexistisk diskriminering sedan 1960-talet, men än är sexism och rasism inte avskaffade.

Intervju: Karin Wallmark

Igor Iasine, CWI i Ryssland:

– I Ryssland är hbt-kampen på sitt första steg. De flesta hbt-personer har inte kommit ut ur garderoben och det finns endast en aktiv hbt-organisation i Moskva. Det finns inga samlingsplatser, endast klubbar för de rika.
– Den sociala krisen betyder ökade attacker mot hbt-personers och kvinnors rättigheter.
Många politiker försöker utnyttja homofobin för att få ökat stöd. På senare tid har extremhögern använt homofobisk propaganda i mycket högre utsträckning än förut.

– Gaypride i Ryssland är inte en riktig pride. Huvudorganisatören av Pride i Moskva, Nikolai Alekseevs inställning är att det inte spelar någon roll om det är få aktivister som deltar, det är viktigare att det är 1 000 journalister.
– När huvudorganisatören för Pride lämnade ett debattprogram med tre miljoner tittare hoppade CWI-medlemmen Zhenya Otto in. Hon förklarade att kampanjen inte handlade om hbt-personers rättighet att hålla karnevaler utan om del av kampen för rättigheter för alla förtryckta – homosexuella, kvinnor, arbetare och invandrare. Zhenyas ingripande fick ett enormt gensvar.
– Förra året organiserade CWI i Ryssland för första gången Jämlikhetsmarschen. Huvudfrågorna som vi tar upp är att stoppa våldet, och lika rättigheter överallt. Vi trycker särskilt på för lika rättigheter på arbetsplatser och universitet.
Intervju: Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!