Global protestvåg mot Israels krig

2009-01-14 15:59:21
Efter närmare tre veckors brutala militära attacker med närmare 1 000 dödsoffer inledde den israeliska militären i början av denna vecka den så kallade fas tre av sitt ensidiga krig.
Globalt har miljoner demonsterat mot kriget. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv uppmanar till upptrappad masskamp mot massakern i Gaza.

Den israeliska regeringen ökar krigsinsatserna och talar mer öppet om att störta Hamas, vilket riskerar att drastiskt öka antalet offer. För befolkningen innebär det ett närkrig dominerat av missildån och skakande mark. Elektriciteten är utslagen medan mat och mediciner saknas.
Antalet Gazabor som tvingats fly från sina hem fördubblades från 45 000 till 90 000 på fyra dagar efter förra helgens bombningar. FN säger att dess 91 skolor i området tagit emot 30 000 människor och att de nu är fullpacka­de.
Israels militära offensiv i Gaza City går ut på att långsamt avancera genom att attackera och förstöra hus för hus. Men även Israel säger (tisdag den 13 januari) att Hamas styrkor i stort sett är intak­ta.
Den växande internationella antikrigsrörelsen kan inte lita på ”fredsplaner” från FN, EU eller Obama. Frankrikes president Sarkozy och Egyptens USA-allierade regim, som sägs stå för en av fredsplaner­na, står i grunden på Israels sida. De globala politi- kerna uttalar sig för eld­upphör därför att de oroas av den sociala oro och instabilitet som kriget kan leda till.

Fred och ett självständigt Palestina kan bara uppnås i kamp mot de styrande i Israel och de USA-allierade arabstater­na. Arbetare, ungdomar och förtryckta världen över måste samlas i en fredsrörelse som tar strid mot kapitalets och imperialismens makt. En varaktig lösning kräver demo- kratisk socialism i Mellanöstern.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ger stöd till vår systerorganisation Tnu’at Maavak Sotzyalisti/Harakat Nidal Eshteraki (Socia­listiska Kamprörelsen) i Is- rael, som deltar i antikrigsprotesterna.
RS ger också fullt stöd till Elever mot krig, som lanserats av Elevkampanjen, och uppmanar särskilt fackföreningarna att mobilisera till demonstrationer, möten och manifestationer.

Demonstrera mot kriget

Lördag 17 januari

  • Stockholm: Samling: Humlegården kl 13.00.
  • Göteborg: Samling: Götaplatsen kl 14.00.
  • Lund: Stortorget kl 12.00.
  • Luleå: Samling: utanför Strand kl 12.30.
Fler demonstrationer är på gång: se lokal annonsering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!