GM sparkar alla fast anställda i USA

2008-02-20 12:17:46




Den amerikanska biljätten General Motors (GM) fortsätter att redovisa förluster. Det är en följd av överkapacitetskrisen, alltså att det kan produceras mer än som konsumeras.

Den totala förlusten under 2007 var 38,7 miljarder dollar, enligt Dagens Nyheter den 12 februari.
Företaget vill försvara sina vinster och de som får ta smällen för förlusterna är arbetarna. GM vill köpa ut samtliga 74 000 fast anställda bilarbetare i USA för att istället anställa lågavlönade arbetare. Bilarbetarfacket räknar med att 15-20 000 kommer att nappa på erbjudandet.
I Offensiv den 20 december 2007, rapporterade vi om bilfacket United Auto Workers (UAW) svek mot arbetarna, där man slöt avtal med biljättarna som innebar stora försämringar.
UAW:s förräderi går vidare och man har förhandlat fram en överenskommelse med företaget där man erbjuder de UAW-medlemmar som är anställda på GM avgångsvederlag eller förtidspension för dem som är äldre.
Om man har varit anställd i tio år eller mer får man ett avgångsvederlag på drygt 900 000 kronor. De som har varit anställda i mindre än tio år får endast halva det beloppet. Man förlorar också de sjukförmåner som har varit kopplade till anställningen.
Förtidspensionerna varierar mellan 290 000 och 400 000 kronor, beroende på vilka kvalifikationer arbetaren har (Dagens Arbete den 12 februari). De anställda har 45 dagar på sig att ta sitt beslut.
GM försöker försvara sina vinster genom att attackera de anställda, och UAW-byråkratin fortsätter att leverera.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!