Göteborg: Omritad politisk karta

2018-09-12 10:25:11

foto: Demokraterna
Högerpopulistiska Demokraterna blev näst största parti i Göteborg. Störst stöd fick de i områden där de allra rikaste lever.

Göteborg vaknar upp till en politiskt omritad karta och risk för parlamentariskt kaos, kanske än mer än det kaos som stundar på riksplanet.

Det politiska etablissemangets två stora partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, straffas i valet. Båda partierna led valnederlag.
Högerpopulistiska Demokraterna placerade sig som näst största parti och blir det ledande borgerliga partiet i Göteborg. Den avhoppade moderaten Martin Wannholt blev därmed valets stora vinnare.
Trots att Moderaterna gör ett katastrofval kan det bli maktskifte med högerpopulistiska Demokraterna som största parti.
Moderaterna sträckte redan på valnatten ut handen till Demokraterna om att bilda en ny majoritet. Jonas Ransgård (M) vill att Alliansen i Göteborg bildar en majoritet med Demokraterna.
Ransgård låter via GP meddela att Alliansens ledning i Göteborg redan har förberett hur ett koalitionsbygge med Demokraterna ska gå till. 

På valvakan säger Martin Wannholt (D) till GPTV:
– Finns det andra partier som vill byta makten i Göteborg, ta makten, då kan man använda sig av oss.
– Vi vill förändra hela den politiska styrningen i Göteborg.
Samtidigt pågår interna slitningar inom Moderaterna där katastrofvalet har lett till en omfattande kritik av hela den lokala ledningen. Kritiker inom M vill byta ut hela ledningen som de anser är orsaken till att partiet har rasat från 25,5 procent 2010 till 14,5 i valet 2018.
– En riktig käftsmäll, säger Moderaternas Hampus Magnusson.
Moderaterna tappar åtta av sina tjugo mandat i Göteborg, och det finns i dagsläget ingen klar majoritet.

Demokraternas framgångar är resultatet av ett allmänt missnöje med det politiska etablissemanget och en oförståelse för vad de verkligen står för. Martin Wannholt är ingen uppstickare, utan en etablerad politiker och i grunden moderat.
Expressen satte fingret på dess klasstillhörighet när de sätter ”de rikas revolt” på sin löpsedel.
Demokraterna har sitt starkaste stöd i överklassens villakvarter i Hovås, Skår, Näset, Långedrag, Lorensberg, Billdal och det svagaste i stadens arbetarförorter. Mellan Demokraternas starkaste och svagaste fäste skiljer det 400 000 kronor i medelinkomst och 43 procentenheter i väljarstöd.
Den avhoppade moderaten Martin Wannholts tillika Demokraternas arkitekt bor själv i Hovås där Demokraterna är som störst. I Hovås södra, som är stadens rikaste område och en exklusiv villaförort där villapriserna är stadens högsta, fick Demokraterna 44,4 procent. 

Socialdemokraterna i Göteborg gör ett historiskt dåligt val med ett sämre resultat än någonsin, men ändå ett bättre val än vad opinionsmätningarna visat.
– Vi har ju haft en alldeles lysande valkampanj, uttrycker ändå kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) till media.
Att hon saknar självkritik trots ett historiskt lågt valresultat för Socialdemokraterna säger en del om hur det är ställt i partiet. Både Demokraternas och Sverigedemokraternas framfart avslöjar Socialdemokraternas misslyckande.
Valets stora vinnare vid sidan av Demokraterna är Vänsterpartiet, som under andra halvan av mandatperioden lyckats balansera mellan att styra Göteborg tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och samtidigt framställa sig som en opposition.
Vänsterpartiet gick fram i stort sett hela Göteborg, men framför allt i arbetarstadsdelarna.
Genom hela valrörelsen har de talat om fortsatt styre med de rödgröna, men Ann-Sofie Hermansson och S har samtidigt gjort allt för att distansera sig från Vänsterpartiet och istället öppnat för ett blocköverskridande samarbete. 

Valresultatet visar på ett allt mer polariserat Göteborg med en stor vilja till något nytt. Oavsett vilken majoritet som formeras är det kapitalets partier som har vunnit, och arbetarklassen och ungdomar måste formera motståndet för att försvara sig de kommande fyra åren och lägga grunden för något nytt i framtiden.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer lägga all sin kraft på att underlätta för detta motstånd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!