Gränspolis åtalad efter våld mot asylaktivist

2013-06-06 07:04:36
Under fredagen den 31 maj hölls rättegången mot gränspolisen Stefan Meijerborg. Detta efter att han kört Rättvisepartiet Socialisternas (RS) medlem Stefan Berg på motorhuven i över tre kilometer, efter att han forcerat en blockad vid en utvisning.

Innan rättegången började samlades ett 20-tal RS-medlemmar i Brunnsparken i Göteborg för att sedan tillsammans tåga till tingsrätten. Även media var på plats under den första delen av rättegången.
Förhandlingarna började med att Stefan Berg och hans juridiska ombud Staffan Sörensson berättade om den blockad som ägde rum den 6 augusti förra året, då Farhad ­Hajizada från Afghanistan skulle utvisas.
Det var under denna blockad som gränspolisen Stefan Meijerborg, vars huvudsakliga uppgift i yrket är att söka efter papperslösa i Västra Göta­land, körde på deltagarna i blocka­den. Stefan Berg kastades upp på den accelererande bilens motorhuv och höll sig fast för sitt liv till dess att polisen stannade någorlunda säkert efter över tre kilometers vansinnesfärd. Meierborg är åtalad för framkallande av fara för annan och åklagaren yrkade på villkorlig dom samt böter.

Åklagaren visade under rättegången upp ett filmklipp från rekonstruktionen av händelsen, då Stefan Berg gestaltade hur han fick ligga på bilen med armarna uppdragna för att fötterna inte skulle nå marken och hamna under bilen. Videoklippet visade tydligt vilken fara det ­innebar att ligga på motorhuven med benen endast några få centimeter över marken. Men trots detta valde poliserna att ändå fortsätta färden.

Fem vittnen hördes under rättegången: en arbetare som såg händelsen på väg till jobbet och ­anmälde detta efter att ha chockats av bilens höga hastighet, Farhad som skulle utvisas den dagen samt tre poliser, varav två satt i bilen som Stefan Berg höll sig fast på.
Händelsen anmäldes först av en polis på väg till jobbet som mötte den civila polisbilen under vansinnesfärden. Polisernas tre berättelser var olika i jämförelse med Meijerborgs.
Meijerborg försvarade sig med att de hade stannat bilen vid flera tillfällen, vittnesmålen gav en annan bild.
– Polisvittnenas berättelser bekräftade ingenting av den åtalade gränspolisens vittnesmål. Tvärtom så hade de ändrat sig jämfört med deras förhör i förundersökningen och det var uppenbart att de försökte hålla varandra om ryggen, berättade Stefan Berg.

En slående iakttagelse var hur Farhad, flyktingen som skulle utvisas den dagen, beskrevs i berättelserna som poliserna gav. Han benämndes som ”klienten”, ”den förvarstagne,” och ”den avvisade”.
Inte vid något tillfälle sa poliserna orden flyktingen eller Farhad. När Farhad, som tack vare blockaden fick sin utvisning stoppad och vars asylärende öppnats av Migrationsverket, kom in för att vittna, hördes det flera suckar från de iakttagande poliserna.
Gränspolisen hade mobiliserat till rättegången och halva åskådarläktaren var reserverad åt polisen. Det var en tydlig politisk markering från polisens sida och man ville visa att man, trots den gärning Meijerborg har begått och som han inte ens nekar till, in i det sista vill försvara honom.
Även chefen för gränspolisen i Västra Götaland, Lars Skoglund, satt på åhörarläktaren och mumlade instämmande när den åtalades åsikt fördes fram. När en av polisvittnen hade svarat klart på frågorna pekade gränspolischefen tummen upp mot personen i riktig kåranda.
Vid slutpläderingen talade Meijerborgs försvarare bland annat om att Stefan Berg åkte på bilen för att visa sig djärv inför andra. Han lade  fram det typiska exemplet med samtycke och menar att eftersom Stefan Berg inte gjorde tillräckligt med motstånd innebär det enligt honom att Berg samtyckte till att åka på bilen och riskera sitt liv med detta.
Polisens försvarare använde samma retorik som används mot ett våldtäktsoffer vid en polisanmälan och eventuell rättegång.

Den 14 juni kommer domen och Rättvisepartiet Socialisterna ser fram emot en fällande dom för att ställa polisen till svars, något som de annars lätt kommer undan ifrån.
Vi hyser dock inga illusioner om det svenska rättssystemet och det är inte otroligt att Meijerborg frias, trots att polisernas vittnesmål skulle underkännas om det inte vore för att de har uttalats av just poliser.
Om tingsrätten, i likhet med ­Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, friar polisen kommer detta inte att påverka vår kamp, och självförtroendet i denna, mot ­utvisningar av flyktingar och för asylrätten.

Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!