Haninge: Bakläxa till ombildningsfuskare

2009-05-28 11:19:02
Högerledningen i Haninge fortsätter att ge tummen upp för ombildning av allmännyttiga hyreslägenheter. Trots att uppenbart fusk har uppdagats och hyresgäster protesterat försökte de styrande partierna – M, FP, KD, C och MP – godkänna omvandling av 120 bostäder i kommundelen Vendelsö i Haninge till bostadsrätter.

Bostadsrätternas prislapp på 144 miljoner kronor i Vendelsö får det att vattnas munnen på dem som vill göra klipp. För om det handlade om ett långsiktigt ägande, inte spekulation, skulle bostadsrättsstyrelsen inte ha budgeterat 0 kr i underhåll fram till år 2019!
Trots högljudda protester från bå­de Hyresgästföreningen och de boen­de på Djurgårdsvägen och Wemevä- gen som drabbas av ombildningen, sluter högerledningen i Haninge upp bakom bostadsspekulanterna i styrelsen för bostadsrättsföreningen Nyängen. Högern ville till och med klub- ba igenom godkännandet av ombildningen på det förra kommunfullmäktigemötet, i vetskap om en stämning till tingsrätten samma dag.

Godkännandet stoppades till slut, tillfälligt, efter flera inlägg där Rättvisepartiet Socialisterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet krävt åt- erremittering. Det innebär att det avgörs på nästa sammanträde i juni.
Fram till dess kan flera anmälning­ar om urkundsförfalskning ligga på polisens bord. Minst fyra av de som enligt styrelsen i Nyängen har skrivit på en fullmakt för ombildning säger själva att de inte ens har blivit tillfrågade och minst av allt har skrivit på någon fullmakt. Ytterligare ca 10 fullmaktsgivare är osäkra på om de gett har någon rätten att företräda dem med en fullmakt. En av hyresgästerna som skrivit på fullmakten har flyttat. Ändå har styrelsen räknat med den, vilket enligt reglerna är fel.
Flera hyresgäster har vid upprepa­de tillfällen krävt att få tillbaka och upphäva sin fullmakt men har nekats detta, trots att man har rätt att ångra sig.

Även om alla fullmakter skulle vara genuina drevs ombildningen igenom på stämman under Kafkaliknande omständigheter. Elva hyresgäster kördes ut från mötet. Enligt styrelsen vä­grade de att bli medlemmar i bostads- rättsföreningen.
– Det där stämmer inte alls, vi var ju kallade till mötet med brev som medlemmar i föreningen, säger Ulla Nyström, en av dem som vägrat att skriva på för ombildningen.
Enligt protokollet ajournerades mötet den 3 mars till den 4:e och 5:e, varefter antalen fullmakter gav en knapp majoritet för ombildning. Men enligt de bostadsrättsmotståndare som ändå lyckades stanna kvar på mötet är protokollet rekonstruerat i efterhand. De hävdar att mötet aldrig ajournerades, utan att styrelsen gick iväg i avskildhet under pausen och beslutade detta utan att berätta det för någon annan.

Många hyresgäster vittnar om hur ombildningen har lett till mobbning, trakasserier och utfrysning.
– Flera har flyttat på grund av grannosämjan, säger Ulla Nyström.
Hela detta scenario varnade Rättvisepartiet Socialisterna för när högermajoriteten klubbade igenom om- bildning av det kommunala hyresrättsbeståndet till bostadsrätter.
Vi varnade för bostadspekulation, mobbning och fusk, något som idag är regel vid ombildningar snarare än undantag.
Högerns plan på att frånta kommunfullmäktige godkännandet av ombildningar måste också stoppas. Förslaget om att Haninge bostäder ska bilda ett dotterbolag och flera dotterdotterbolag för ombildningar-na kommer att innebära ännu mer fusk och mindre insyn.

Samtidigt som krisens effekter, med större klassklyftor, högre arbetslöshet och fler unga utan egen bostad, skulle behöva mötas upp med fler billiga hyresrätter, fortsätter högern som om inget har hänt. Att bostadsspekulationen dessutom var en viktig faktor i hela den globala nedgången är inget som de styrande partierna tagit någon notis om.
Mattias Bernhardsson
Kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna, Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!