Haninge: Nedskärningar på 122 miljoner

2018-06-13 10:52:01
Under kommunfullmäktigemötet i Haninge den 11 juni röstades S-MP-C-styrets budgetförslag igenom som innebär nedskärningar på 122 miljoner kronor. Detta drabbar skola, äldrevård, kultur- och fritid, socialnämnden, ja all kommunal verksamhet.
Som alternativ till såväl S-MP-C-styrets som övriga högerpartiers budgetförslag med enorma nedskärningar lade Rättvisepartiet Socialisterna ett budgetförslag som utgår från behoven utan nedskärningar.
Vi vill stoppa alla nedskärningar på 122 miljoner kronor 2019 och öka resurserna med ytterligare 285 miljoner kronor (totalt 407 miljoner kronor mer 2019), anställa minst 1 035 fler i förskolan, fritids, grundskolan, gymnasiet, Komvux, SFI och äldreomsorgen under 2019-2022, höja lägstalönerna, införa gratis simskola, öka resurserna till kvinnojouren och Manscentrum med mera.
Vi har även budgeterat för var pengarna ska tas; läs hela förslaget här.

Men när det var dags för votering menade Moderaterna att RS förslag inte skulle få röstas om – det innehöll nämligen inga nedskärningar, tvärtom verkliga satsningar på utbyggnad av välfärden.
– Moderaterna har själva lagt underskottsbudgetar i otaliga kommuner, och i landstingen har de flera gånger gått med underskott medvetet och öppet i protest mot det kommunala skatteutjämningssystemet. Men nu är det helt plötsligt fel att gå med underskott, när syftet är att stoppa nedskärningar snarare än att tvinga fram utförsäljningar, kommenterar Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare.
RS förslag fick ändå gå till votering, men röstades ned. Men Rättvisepartiet Socialisterna fortsätter att ta strid för upprustning av välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!