Haninges skolor bottenrankade

2013-10-18 09:55:06

foto: Flickr CC/ bengt-re
Haninge har fallit ned till plats 287 av 290 skolkommuner, men högerstyret slår ifrån sig och skyller på allting annat i ett desperat försök att dölja den egna skolfientlga politiken.

Lärarförbundet utgav i förra veckan sin årliga rapport om Sveriges bästa respektive sämsta skolkommuner. Haninge kommun hamnade i botten på den listan, på plats 287 av 290 och har fallit med 20 placeringar sedan förra årets rapport. Haninge kommun är nu alltså Sveriges fjärde sämsta skolkommun.

Lärarförbundets rapport bygger på flera olika faktorer: antal utbildade lärare, lärartäthet, lärarlöner, lärarnas friskhet, antal niondeklassare med godkänt betyg, genomsnittligt meritvärde för niondeklassares betygsresultat, resurser till utbildningen och så vidare.
Utifrån de olika kriterierna rankas kommunerna från plats 1 till 290, där 1 är bästa möjliga. Två kriterier, lärartätheten samt antalet utbildade lärare, ges dubbel vikt i sammanställ­ningen eftersom tillgången till kompetens är den viktigaste faktorn för en god skola.

Haninge kommun hamnar alltså i botten, och så även i de två enligt Lärarförbundet viktigaste kriterierna: lärartäthet (plats 285) samt antalet utbildade lärare (plats 286).
Även i kategorierna resurser och antal friska lärare hamnar de i bottenskiktet (på plats 255 respektive 274).
Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, kommenterade undersökningen i måndagens kommunfullmäktigemöte med orden ”Lärarförbundets undersökning är gjord av ett fackförbund och de har sina egna intressen”.
Men rankingen är uppbyggd på statistik från SCB, Skolverket, Sveriges Kommuner och Landsting samt Lärarförbundet.
De försöker skylla ifrån sig och hävda att det inte är deras politik som ligger till grund för problemen i skolan, men faller platt.
Enligt den moderata ­ordföranden för grund- och förskolenämnden ska de skjuta till 66 miljoner kronor för 2014 efter Lärarförbundets rapport. Frågan är dock om de pengarna verkligen kommer att skjutas till då?

Erfarenheterna talar för att det istället för satsningar blir ytterligare nedskärningar, eller att de så kallade ”satsningarna” är långt ifrån tillräck­liga.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har i flera år krävt satsningar på bland annat skolan i Haninge, men också att det behövs mer resurser till andra kraftigt eftersatta områden.
I ett förslag förra året i kommunfullmäktige i Haninge, där Rättvisepartiet Socialisterna har två mandat, pekade vi på behovet av att göra en rejäl satsning på de mest utsatta områdena.
Vi krävde exempelvis 85 miljoner kronor till grund- och förskolenämn­den, 35 miljoner kronor till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och 59 miljoner kronor till socialnämnden.
Istället vann borgarnas förslag, med stöd av Sverigedemokraterna, som innebar allt annat än en ­satsning: Exempelvis fick grund- och förskolenämnden ynka 10 miljoner kronor för 2013. Den borgerliga skolpolitiken, vare sig det är Alliansen eller Socialdemokraterna, är vad som gjort att Haninge kommun hamnar i botten av rankingen, år efter år.
De för en politik som gynnar privatiseringshetsen, vilket sporrar fram fler nedskärningar, år efter år.

Rättvisepartiet Socialisterna tar alltid kamp mot nedskärningar över hela landet, så även i Haninge. År 2007 kämpade vi, tillsammans med elever, föräldrar och skolpersonal, emot en slakt på lärartjänster och lyckades rädda 100 lärarjobb tack vare den gemensamma kampen. RS var även enda parti som tog strid mot nedläggningen av Jordbromalmskolan 2011.
Det är bara genom massiv, gemensam och enad kamp, som är förankrad hos de som drabbas av nedskärningarna, som segrar kan vinnas. Det är bara genom sådan kamp som de flesta av våra rättigheter historiskt sett har vunnits.

Robert Bielecki

Storstädernas skolor rasar i rankningen

Lärarförbundets ranking för bästa och sämsta skolor ger en tydlig bild av läget i storstäderna.
Stockholm, Göteborg och ­Malmö har alla fallit i rankningen.
Stockholm har fallit med 20 placeringar från förra året och hamnar på plats 142 av 290 skolkommuner. Göteborg hamnade i år på plats 240 och föll därmed med 32 placeringar, Malmö föll med 40 till plats 269.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!