Historisk kris för globala kapitalismen – ge ett bidrag till det socialistiska alternativet!

ISA och RS tar aktivt kamp mot förtryck, klimatkris och nedskärningar. Ge ett bidrag till ISA-insamlingen! (Foto: Natalia Medina)

Appell från International Socialiste Alternative – ISA

I samband med ISA:s marxistiska skola i Belgien lanseras en insamling med mål att samla ihop 75 000 euro till kampen. Nedan följer en appell med de viktigaste argumenten för att bygga ett globalt socialistiskt alternativ. I slutet finns upggifter för hur du kan bidra. Vill du även följa ISA:s arbete direkt kan du kolla på det livesända stormötet från skolan, onsdag 27 juli kl 20.00 – event finns här och mötet sänds live på ISA:s youtube-kanal.

Detta år har hittills präglats av nya krisnivåer för den globala kapitalismens katastrofala och kaotiska system. Medan det inte finns något riktigt slut i sikte på pandemin har arbetare ställts inför ett nytt brutalt krig i Ukraina, nya nivåer av spänningar mellan USA och Kina, den högsta inflationen på årtionden och en högeroffensiv mot kvinnor och hbtq+-personer. Detta samtidigt med en fördjupning av den pågående ekonomiska krisen som framför allt drabbar arbetare och fattiga globalt.

Världens största företag gjorde vinster på 5 biljoner dollar och de superrika planerar sina nästa resor ut i rymden. Samtidigt står delar av planeten inför värmenivåer som inte har setts på över hundra år, samtidigt med nya rekord i miljökatastrofer.

Krigets fasor i Ukraina håller redan på att förändra hur den globala kapitalismen ser på sig själv i den kommande tidsperioden. Kapitalistiska regeringar investerar historiska summor i militarisering, vilket exemplifieras med de svenska och tyska socialdemokratiskt ledda regeringarna som kraftigt ökar militärutgifterna till 2 procent av BNP. Istället för dessa destruktiva åtgärder behöver vi massiva investeringar i klimatskydd, sjukvård, välfärd och utbildning.

Rädslan för kärnvapenkrig har återvänt, med vapenteknik och en destruktiv kraft som vida överstiger det vi såg på höjden av det senaste kalla kriget. Länder som är starkt beroende av spannmål och andra basvaror från krigszoner står inför en katastrofal livsmedelskris, särskilt i delar av Afrika och Mellanöstern. Den växande bristen till följd av kriser i försörjningskedjan och den ökande trenden bort från nyliberal frihandel och mot protektionism och nationalism gör inget annat än att förvärra det elände och den katastrof som kapitalismen har att erbjuda arbetarklassen och fattiga i hela världen.

I USA, världens rikaste land, har det skett mer än en masskjutning per dag. Undernäring bland barn, orsakad av brist på modersmjölksersättning, tvingar mödrar att dela med sig av bröstmjölk. Miljontals kvinnor riskerar att förlora sin rätt till abort och högern riktar in sig på HBTQ+-ungdomar och deras föräldrar.

Den kinesiska staten begränsar också tillgången till reproduktiv hälsovård och fortsätter sin repressiva ”noll covid-politik” med massnedstängningar som har lett till att arbetstillfällen försvunnit, utan något socialt skyddsnät, vilket har drabbat migrantarbetare särskilt hårt. Samtidigt låses andra arbetare in i sina fabriker och tvingas arbeta. Nedstängningar kompletteras med brist på mat, mediciner och andra förnödenheter.

Polariseringen ökar globalt, vilket kan ses genom den fara som högerextrema och högerpopulister utgör och som växer i många delar av världen. Högern använder arbetarklassens och fattigas legitima ilska för att driva igenom sina splittrande, falska lösningar som bygger på rasism, sexism, homofobi och främlingsfientlighet.

Men det finns också en stämning bland arbetare som vill ha en radikal förändring, vilket till exempel framgår av en rad vänstersegrar i latinamerikanska val eller det breda stödet för den vänsterallians som leds av Mélenchon i Frankrike. När storföretagen och de kapitalistiska regeringarna försöker lasta av sina kriser på vanliga människor över hela världen kämpar arbetarklassen och de fattiga tillbaka.

Arbetare i Sri Lanka har organiserat den första generalstrejken på 42 år mot den korrupta och förtryckande Rajapaksa-regimen, som en del av en militant och modig massrörelse som fått regering och presidenten på fall. Extrema prisökningar, regimvänlig brutalitet och en ekonomisk kollaps har fått miljontals människor att gå ut på gatorna för att kräva grundläggande förändringar.

Sjukhusarbetare i Shanghai har protesterat och strejkat mot den kinesiska diktaturens brutala behandling, medan arbetare som är inlåsta i fabrikerna har gjort upplopp och drabbat samman med polisen.

Arbetare i Turkiet protesterar och strejkar mot den kraftiga ökningen av levnadskostnaderna, och i Iran kämpar arbetarna mot ekonomisk åtstramning och regeringens misskötsel som bland annat orsakade Metropol-byggnadens kollaps vilket ledde till att dussintals människor dog.

ISA:s arbete på gatorna

Med den ständigt förvärrade klimatkrisen och systemets fullständiga misslyckande med att utföra ens blygsamma eftergifter för att bekämpa den kräver vi massiva offentliga investeringar i en socialistisk “green new deal” (ny grön giv) för att skapa tiotals miljoner välbetalda jobb med schyssta villkor världen över. Detta görs genom att ta tillvara miljardärernas rikedomar och finansiera ett verklig motstånd mot klimatförändringarna. I november 2021 mobiliserade International Socialist Alternative hundratals av sina medlemmar från alla kontinenter till Glasgow för att protestera mot etablissemangets passivitet vid klimatkonferensen COP26. Ett av våra viktigaste krav är att ta över miljöförstörande multinationella företag och ekonomiska nyckelsektorer (energi, transport, finanssektorn, jordbruk, sjukvård) i offentlig ägo och demokratisk kontroll för att kunna genomföra en ekologisk och socialistisk plan som omorganiserar ekonomin så att den tjänar människor och planeten först.

I en fortsättning av vårt arbete i klimatrörelsen organiserade vi en samling internationella kamrater för att ansluta sig till Rättvisepartiet Socialisterna, den svenska sektionen av ISA, i protesterna kring Stockholm+50-konferensen i juni. FN:s klimattoppmöte Stockholm+50 var tänkt att ”fira 50 år av globala miljöåtgärder”, vilket står i skarp kontrast till verkligheten där miljökatastrofer har blivit vardag, den globala uppvärmningen ökar och elitens gröntvätt (greenwashing) intensifieras. Konferensens värdland Sverige har misslyckats med att uppfylla 75 procent av sina klimatmål under denna period. ISA hjälpte till att organisera demonstrationerna i Stockholm för att nå ut till de bästa skikten av klimataktivister och ungdomar, och övertyga dem om behovet av en socialistisk förändring för att bekämpa klimatförändringarna.

Dessutom har vi organiserat och deltagit i protester, demonstrationer, strejkvaktskedjor och andra solidaritetsaktioner mot kriget i Ukraina, där miljontals människors grundläggande behov offras av de imperialistiska världsmakterna i oljans och profitens namn.

Socialister i Ryssland, som länge har motsatt sig Putins reaktionära regering, reagerade omedelbart genom att ingripa i de spontana antikrigsprotesterna. 15 000 personer, många av dem socialister, riskerade att bli arresterade. Flera har nu tillbringat korta perioder i fängelse. Särskilt en av dem, Dzhavid Mamedov, stod inför brottsanklagelser och eventuellt ett långt fängelsestraff efter att redan ha avtjänat två månadslånga straff bara för att ha uttalat sig mot kriget. En mycket effektiv internationell solidaritetskampanj bidrog till att Dzhavid nu är i säkerhet. De åtgärder som vidtagits har säkerställt att socialister i Ryssland kan fortsätta att verka och förbereda sig för framtiden.

Vi har också fortsatt att utveckla kampanjen för solidaritet mot förtryck i Kina och Hongkong och organisera oss mot KKP:s brutala diktatur i Kina, som står i direkt motsats till alla arbetarklassens och fattiga människors intressen i regionen och i hela världen.

Våra medlemmar i Sydafrika hjälpte till att bygga upp Clover-arbetarnas kamp och strejk mot fabriksnedläggningar och uppsägningar och krävde i stället löneökningar, att de giriga ägarna skulle sparkas ut och att Clover skulle tas över i demokratisk, offentlig ägo.

I Brasilien kämpar våra medlemmar på gatorna mot den auktoritära och reaktionära Bolsonaro-regimen. Det kan inte finnas någon kompromiss med de institutioner som förde honom till makten från början, sådana ”moderata strategier” är dömda att misslyckas. Istället uppmanar vi till en enad och oberoende arbetarklassrörelse för att bekämpa Bolsonaro och allt han representerar på gatorna, arbetsplatserna, skolorna och universiteten.

I USA har våra medlemmar spelat nyckelroller i den senaste vågen av facklig organisering, särskilt inom Starbucks och Amazon, i organiseringen av protester för att försvara kvinnors rättigheter mot högsta domstolens angrepp på aborträtten, och i försvaret av HBTQ+-rättigheter mot högerpolitiker och deras våldsamma, högerextrema anhängare.

I december förra året besegrade vi, ännu en gång, ett odemokratiskt försök från storföretagen och högern att avsätta stadsfullmäktigeledamoten Kshama Sawant i Seattle, den enda marxistiska förtroendevalda i USA. Vår solidaritetskampanj till Kshama Sawants försvar visade återigen – när vi kämpar kan vi vinna!

I Seattle gick över 1 500 frivilliga ut för att hjälpa Socialist Alternative med organisering och kampanjer. Otroliga en miljon dollar samlades in från 11 000 arbetare under kampanjen. Detta var avgörande för att vinna den politiska kampen mot miljardärerna och högern. En kämpande rörelse byggs inte enbart på marxistiska idéer, utan det krävs resurser för att driva handling.

Vi behöver stöd för att hjälpa till att bygga upp kampen – donera till ISA!

Vi har fått ett massivt stöd från vanliga människor från arbetarklassen som lever under allt svårare förhållanden. Det står klart att det inte finns någon utväg under detta system. Vi måste bygga upp de krafter som för fram ett alternativ och som varje dag kämpar för socialismen.

För att vi ska kunna bygga vidare på vårt arbete och få ett större genomslag på händelserna lanserar vi ett ekonomiskt upprop med ett mål på 75 000 euro, som en del av ISA:s första fysiska internationella evenemang sedan Covid-19-pandemin startade 2020.

Kapitalismen är ett globalt system och därför behöver vi bygga ett globalt motstånd. Därför är det en prioritet för oss att bygga upp en stark internationell organisation med centrala resurser för att kunna stärka och samordna vårt arbete runt om i världen. Resultatet av denna insamling kommer att gå till att bygga upp kampanjer, mobilisera våra krafter och spela en roll i viktiga strider som förs av arbetarklassen i många länder världen över. 

Den verkliga makten ligger i händerna på storföretagen. Från beslut som fattas vid styrelsemöten och konferenser, företagens lobbyverksamhet och donationer till de kapitalistiska partierna och de privatägda massmedierna, inklusive sociala medier – den politiska och ekonomiska makten ligger inte i händerna på arbetarklassens människor. Arbetarklassen måste bygga upp sin egen makt.

Det är därför ISA helt och hållet förlitar sig på bidrag från våra medlemmar och anhängare.

Ge ett bidrag!

Kan du ta dig tid direkt för att göra ett bidrag och hjälpa oss att nå vårt mål och förbättra vårt arbete runt om i världen under den kommande perioden? Har du möjlighet att göra en donation på allt från 50 till 5000 kr eller mer? Lättaste sättet att donera är att betala via Swish till nummer (123 240 32 85) men man kan också sätta in pengar på Plusgiro 87 96 49-2 och skriv “ISA” i meddelandet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!