Hög tid för nytt vårduppror för löner och arbetsvillkor

2011-03-07 14:05:20
Vårdförbundets avtal med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) löper ut den sista mars.
Redan vid årsskiftet började förhandlingarna.

Förra avtalsrörelsen 2008 ledde det till sköterskestrejk. Det moderatledda SKL kallade oss sköterskor för ”samhällsfarliga”. Sedan dess har samma partier skurit ned mer vårdpersonal än som var ute i strejk, men det är enligt dem inte orsak till någon samhällsfara.
Nytt för denna avtalsrörelse är att förhandlingarna med SKL i år sker i samarbete med Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund.
Denna avtalsrörelse rör drygt 94 000 sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor, sjukgymnaster och andra arbetare i vården.

Arbetsgivaren SKL leds i dessa förhandlingar av moderaten Ingela Gardner Sundström. Hon är mycket tydlig med att hon vill ha långa avtal.
Helst vill SKL ha avtal som löper ”tillsvidare”. Gardner Sundström skriver vidare att: ”SKL vill att de centrala avtalen inte ska innehålla några fastslagna löneökningsnivåer.” De vill att all diskussion om löner ska ske lokalt. Att det är på avdelningen med avdelningschefen som lönen ska sättas.

Både arbetsgivaren och Vårdförbundets ledning är för individuella löner.
Jag tycker individuella löneförhandlingar är fel.
Problemet är att man då står ensam mot arbetsgivaren. Även om man lyckas förhandla och argumentera bra sätts hoppet ändå till att arbetsgivaren lokalt ska kunna skrapa ihop mer pengar till löner.
Själva poängen med en fackförening är ju att man ska agera kollektivt.
Per Johansson
sjuksköterska Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!