Högerpolitik ger ökat SD-hot

2015-12-09 17:34:41

foto: Natalia Medina


Statistiska centralbyråns (SCB) senaste stora partisympati­sörs­undersökning är en varning. Det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna (SD) fortsätter att gå fram i opinionen och stöds nu av var femte väljare – 19,9 procent, en ökning med 7 procentenheter sedan valet i fjol höst.

Samtidigt fortsätter regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, att förlora i stöd. I SCB:s mätningar har Socialdemokraterna aldrig legat lägre än nu.  S får inte mer än dryga 27 procent och har rasat med 3,4 procentenheter sedan valet 2014. 

Miljöpartiet, som har haft målet att bli landets tredje största parti, är i SCB:s väljarundersökning det femte största partiet. MP har rasat ned till 5,9 procent.

Inget av Allianspartierna går framåt, utan Moderaterna fortsätter att vara det parti som tappar allra flest väljare till SD. Kristdemokraterna ligger stadigt under 4-procentspärren.

Politikens högervridning, i kombination med avsaknaden av ett stort socialistiskt arbetarparti och  demokratiska kämpande fack samt låg medvetenhet och brist på kamp, har länge gett Sverigedemokraterna en möjlighet att parasitera på det missnöje som finns över samhällsutvecklingen. Medan övriga partier har ursäktat sin samling bakom högerpolitiken för att ”isolera SD” har den förda politiken jämte partiernas egna utspel gett Sverigedemokraterna legitimitet. 

Tillfälligt kunde vågen av flyktingsolidaritet och den markanta opinionskantring som ägde rum i början av hösten sätta agendan – i september ville 44 procent ta emot fler flyktingar och 30 procent färre. Men den väldiga propagandan om att ”Sverige håller på att kollapsa”, EU:s skärpta flyktingpolitik och att  de många frivilliga gick på knäna inom ramen av ett växande politiskt tomrum till vänster skapade delvis ett nytt samhällsklimat som gjorde regeringens och Alliansens uppgörelse om flyktingpolitiken möjlig.

Uppgörelsen blev början till en dramatisk skärpning av flyktingpolitiken. Med tillfälliga uppehållstillstånd, starkt begränsad anhöriginvandring, gränskontroller, id- och passkontroller och polisjakt på flyktingar som har fått avslag på sin asylansökan har regeringen och Alliansen omvandlat SD:s paroll ”kom inte hit” till konkret politik. 

På ett par veckors tid har regeringspartierna och Alliansen därmed gett SD en liknande förgiftande ställning som rasistiska Dansk Folkeparti har i dansk politik. 

Men också denna utveckling kommer att föda sin egen reaktion och pånyttfödd vilja att ta strid mot rasism och för flyktingars rättigheter. 

Enligt LO-toppen skulle en  bred överenskommelse mellan S och M om migrationspolitiken ”få ordning och reda i flyktingmottagande samt kunna stoppa SD:s opinionsframgångar”, som LO:s vice ordförande Thomas Baudin sade i Arbetet den 20 augusti. Det kunde inte bli mer fel. Utan ett motstånd mot regeringen och Alliansens flyktingpolitik och högerpolitiken i allmänhet kommer LO:s kampanj mot SD att bli ett slag i luften. 

Det är genom att facken blir med i kampen mot rasism och högerpolitik –  tar strid för jobben, välfärd utan vinst, asylrätt, lika rättigheter  samt mot varje försök till rasistisk splittring – som SD:s frammarsch kan brytas och ett  nytt arbetarparti byggas.  ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!