Hongkong: Stoppa den politiska förföljelsen

2018-05-09 15:10:39

foto: Offensiv
RS hade solidaritetskampanj i Stockholm för Hongkongs demokratikamp den 8 maj.

Long Hair (Leung Kwok-hung) har länge varit en nagel i ögat på Hongkongs pro-Pekingetablissemang. Sedan den auktoritära offensiven började på allvar år 2016 har Long Hair och hans League of Social Democrats (LSD) setts som ”folkets fiende nummer ett” av regeringen.

Hongkong lider för närvarande av ett oemotsvarat tillslag mot demokratiska och politiska fri- och rättigheter. Kinas diktator Xi Jinping stärker kontrollen över det semi-autonoma territoriet och vill krossa det demokratiska motståndet där för att i politiska termer förvandla Hongkong till ett nytt Singapore.
Valen till det halv-valda lagstiftningsrådet Legco (ett slags regionalt styre) manipuleras, kandidater förbjuds, och dussintals rättsfall radas upp med syftet att kriminalisera pro-demokratiprotester. En ny nationell säkerhetslag – paragraf 23 – förbereds, vilket är en ännu hårdare version än den som besegrades genom massprotester för 15 år sedan.
Long Hair diskvalificerades odemokratiskt från Legco ifjol tillsammans med fem andra. Han har ställts inför fyra olika åtal, alla ämnade att skicka honom till finkan där han skulle förhindras att ställa upp i valet för att återta sitt Legco-mandat. Andra ledande LSD-medlemmar har åtalats som en del av samma offensiv från etablissemanget. Vice ordförande för LSD Raphael Wong Ho-ming fängslades i augusti ifjol i 13 månader (för brottet att delta i en ”olaglig samling”) och fick ytterligare 4 månader i en annan politisk rättegång detta året.

I april arresterades Long Hair för ”misshandel” i ett fall från förra året. Detta visar alla tecken på en politisk häxjakt av Carrie Lams administration. Han har dock släppts mot borgen.
I april 2017, när Long Hair satt i Legco, deltog han i en protest med äldre som krävde ett allomfattande pensionssystem. Inget sådant finns i Hongkong, en stad där en av tre över 65 år lever under fattigdomsgränsen. Dessa fredliga protesterande blev fysiskt attackerade av ”blå band”-banditer som stödjer regeringen.
Long Hair fördömde passiviteten hos Legcos säkerhetsmän: ”Min trygghet skyddades inte, och säkerheten för gruppen som gav mig protestbrevet skyddades inte”.
Men genom att försvara sig själv och de äldre protesterande finner sig Long Hair själv åtalad för ”misshandel”, vilket har ett maxstraff på ett år i fängelse. En dom på tre månader eller mer skulle förhindra honom att ställa upp i val under en femårsperiod.

Long Hair görs till ett offer för sitt kompromisslösa ställningstagande i kampen för demokrati och arbetares rättigheter. Som ledamot i Legco tog han inte ut full lön, utan donerade över hälften till olika kamper och frågor. Han bor i en hyresrätt, medan de flesta andra ledamöterna, inklusive de i den pan-demokratiska oppositionen, äger fastigheter värda miljoner. Han har en meritlista i att kämpa mot och avslöja privatiseringar och regeringens anti-välfärdism, samt i att stödja migranters och flyktingars rättigheter.
Ett fyllnadsval för hans Legco-­mandat har skjutits upp tills hans överklagan till Hongkongs Högsta domstol har avgjorts. Överklagningsförhöret har nu satts till april 2019 och Long Hair bestrider denna extrema långa tid. En sån försening skulle innebära, om han förlorar överklagan, att regeringen kan undvika att hålla ett fyllnadsval för hans mandat innan nästa Legco-val i september 2020.  

Detta är bara det senaste exemplet på de många juridiska manöverar som används mot demokratiaktivister. Pro-Pekingetablissemanget åtnjuter för närvarande en så kallad ”supermajoritet” med två tredjedelar i Legco genom att de diskvalificerade så många att det reducerade antalet på oppositionsplatserna. Regeringen är särskilt måna om att hålla Long Hair utanför Legco och har visat att de är beredda att använda olika smutsiga knep för att uppnå detta.
Om han skulle återta sitt Legco-­mandat, dit han har valts in fyra gånger tidigare (2005, 2008, 2012 och 2016), skulle det vara ett massivt slag mot etablissemanget och dess försök att försvaga demokratikampen i Hongkong, inte minst propagandistiskt.
Den 4 maj var vi delaktiga i kampanjen ”Stoppa repressionen i Hongkong” med protester i över 20 länder mot repressionen i såväl Kina som Hongkong.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!