Hundratals tjänster hotade på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

2018-04-18 10:57:57

foto: Elias Theodorsson
Nya vårdnedskärningar stundar.

300 tjänster hotas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).

Vården har blivit den viktigaste valfrågan för 2018, mycket på grund av att vården har havererat. I Västra Götaland har vården varit nedskärningsdrabbad nästan årligen, samtidigt som privata vårdcentraler har dykt upp där vissa har tvingats stänga på grund av oegentligheter.
Skandaler kring Sahlgrenska har inte heller uteblivit. Hot mot personal och nyfödda som har blivit förväxlade på BB och därför inte fått viktiga undersökningar är några exempel. Vårdpersonal har vid upprepade tillfällen slagit larm om den ohållbara arbetsmiljön, och tendensen under förra året har varit att fler sjuksköterskor söker sig bort från sjukhusen. Att vården är kraftigt underfinansierad är det få som kan argumentera emot.  

Trots det vill det M-ledda regionstyret skära ned motsvarande 300 heltidstjänster. Anledningen till den nya nedskärningsplanen menar de är att ett underskott på 326 miljoner kronor redovisades ifjol. Det som kallas för underskott i budgeten är i verkligheten inte att sjukhuset har spenderat för mycket av budgeten utan att budgeten varit för liten.
– Det berör allt ifrån vissa läkartjänster till sjuksköterskor, undersköterskor och administrativ personal. Ingen grupp är skyddad, säger SU:s styrelseordförande Johnny Bröndt (M) till GP den 10 april.
– Det kommer att vara färre personal som tar hand om patienterna som kommer ligga längre på vårdavdelningar. Det blir överbeläggningar och högre arbetsbelastning för personalen, uppger Hans Ekström, ordförande för Kommunal på Sahlgrenska, i samma artikel.
Är det något som nedskärningspolitiken visat är att det inte finns en sista nedskärning och därför behövs det vårdprotester. Pengar och resurser finns, men dessa går till de absolut rikaste i samhället. Facken måste organisera protester och börja ta till stridsåtgärder, inte bara med syftet att stoppa de planerade nedskärningarna, utan även att ställa krav om en återupprustning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!