Hur röstar socialister i USA?

2012-08-01 16:46:12
Presidentvalet i USA närmar sig, och som det brukar står det mellan Demokraterna och Republikanerna; Barack Obama och Mitt Romney. Samtidigt finns det ett en­ormt politiskt vakuum i USA. Hade det funnits ett massparti för arbetare och fattiga hade det kunnat vinna ett stort stöd.

Offensiv har träffat Ty Moore, aktiv i Socialist Alternative som är Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA. Han säger att Occupyrörelsen, som vuxit sig stark över hela landet, skulle kunna få effekt i valet om de ställer upp med en alternativ kandidat, som ett bra tillfälle att utmana tvåpartisystemet.
– Det finns idag två negativa trender när det gäller presidentvalen; att rösta för ”det mindre onda” eller att helt bojkotta valet, säger Ty.
– Obama och Demokraterna kan använda detta för att kanalisera vänsterns ilska. Obama uttrycker sig populistiskt, som att tala om de 99 procenten mot de härskande procenten. Han talar också om att höja skatterna för de rika, medan han för bara ett år sedan röstade mot det.
Situationen för arbetare, kvinnor, minoriteter m fl har blivit sämre under Obama och högerpopulismen ökar. Ty beskriver situationen:
– USA har inte riktigt återhämtat sig från recessionen. Fattigdomen ökar, och de nya jobb som skapas ger lägre betalt. 15 procent av befolkningen lever nu under den officiella fattigdomsgränsen; antalet fattiga har ökat med 3 miljoner sedan 2009 och 7 miljoner sedan 2008. Situationen för kvinnor är värre, då 34 procent av alla kvinnor i USA lever i fattigdom. Den grupp som ökat mest är de som befinner sig precis ovanför fattigdomsgränsen. Tillsammans med de under fattigdomsgränsen, utgör de mer än hälften av landets befolkning. Ändå vill Demokraterna inte erkänna Obamas nederlag, utan försöker fortfarande få honom att framstå som ett politiskt alternativ till Republikanerna.
Ty berättar om situationen inför kommande presidentvalet i USA i höst.
– Valåret utgör komplikationer för arbetarklassen, men också för kapitalistklassen. Republikanerna är ­inte längre ett stabilt instrument för den härskande klassen, men vi kan inte utesluta att de vinner valet. Det här kommer bli den dyraste valkampanjen någonsin, då de gränser för finansiella bidrag som tidigare funnits helt tagits bort. Detta innebär att både privatpersoner och företag kan pumpa in hur mycket pengar som helst i ”sin” kandidats valkampanj.
Ty säger att det vore ett mycket viktigt steg för den politiska utvecklingen i USA om en tredje kandidat skulle få tillräckligt många röster för att väcka uppståndelse. Det skulle visa på att tvåpartisystemet går att bryta. Därför uppmanar Socialist Alternative till en röst på Jill Stein, som är Green Partys (de Gröna) kandidat i presidentvalet. Hon tillhör vänsterfalangen i partiet, och har många progressiva idéer.
– Hela 49 procent av alla under 30 år är vänligt inställda till socialism i USA, medan bara 43 procent har samma syn på kapitalism. Det visar att medvetenheten hos unga människor ökar drastiskt och om en vänsterkandidat ställer upp i valet och får många röster, skulle det vara ett hårt slag mot kapitalistklassen och tvåpartisystemet.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!