Hyresgäster res er – försvara allmännyttan

2018-10-31 11:00:04
Den 19 oktober kom informationen att Bostadsbolagets styrelse har beslutat att sälja över 200 lägenheter i Sandeslätt, i stadsdelen Angered. Ett beslut som skulle innebära att allmännyttans bestånd i Sandeslätt halveras och kommer provocera fram stora protester i Hammarkullen.
Bostadsbolagets plan är att ombilda över 200 lägenheter till ägarlägenheter, där boende riskerar att skuldsätta sig för livet med banklån om de tackar ja.
Förslaget är berett i enighet med de nya förändrade ägardirektiven och har arbetats fram under stort hemlighetsmakeri för att inte störa valarbetet.
Hyresgästföreningens protestmöte tisdagen den 23 oktober samlade 120 hyresgäster bara fyra dagar efter att beslutet kommit. Förslaget får med rätta hård kritik från hyresgästkollektivet då vi känner oro över attackerna som riktas mot hyresrätten som boendeform.
Hyresgästföreningens tre lokala hyresgästföreningar i Hammarkullen och de boende uppmanar Bostadsbolaget att dra tillbaka förslaget och uppmanar Göteborgs politiker att avbryta planerna på ombildningar och utförsäljningar.
Allmännyttan är viktig att värna, vi behöver fler bra och billiga bostäder, inte färre. Vi vägrar gå med på att billiga hyresrätter ombildas till förmån för dyr nybyggnation.
Det handlar i slutändan om så mycket mer än 200 lägenheter i Sandeslätt. Vi vet att det fortfarande finns planer på ombildningar av 450 lägenheter på Bredfjällsgatan och Gropens gård.

Vi är oroliga för att vad som har påbörjats är en gentrifieringsprocess som lägger grunden för ett Hammarkullen där vi som bor här idag inte har plats imorgon.
Det förs en bostadspolitik för den befolkning de vill ha, inte den som finns idag.
Hotet om ombildningar och utförsäljningar är reellt i hela staden. Vi vet att det pågår diskussioner om att sälja ut och ombilda tusentals lägenheter de kommande åren i Göteborg. Detta är därför en fråga för hela hyresgäströrelsen. I slutändan handlar det om tryggheten i hela stadsdelen och om vilket samhälle vi vill leva i.
De lokala Hyresgästföreningarna i Hammarkullen uppmanar därför hela rörelsen att delta på vår demonstration den 6 november kl 17.00 på Hammarkulletorget och protestera för att försvara allmännyttan.
Igår var det Rannebergen, idag Hammarkullen, imorgon du.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!