Inför helgen: Livsnödvändig kamp mot rasism och högerpolitik

2016-03-16 10:45:16

foto: Offensiv
Kampen på gator och torg behöver också ett program för att rota bort högerpolitiken som ger rasismen en grogrund.

Den 19 mars kommer återigen den rasistiska ”Folkets demonstration” äga rum i Stockholm, den fjärde gången i ordningen. Det politiska läget drar snabbt högerut i Sverige och därmed har våldsamma rasister och nazister stuckit upp sina fula trynen, fått ett ökat självförtroende och kunnat ena olika falanger. I slutet av januari var den antirasistiska motdemonstrationen knappt större än nazisternas. Den här gången behöver deras hat dränkas av tusentals antirasistiska röster.

Nazismen är inte ny och har varit större under tidigare perioder. Vid det senaste sekelskiftet kunde de så kallade Salemsmarscherna samla mellan 1 000 och 2 000 nazister. Vad som är nytt i detta läge är kombinationen av stark högervridning av hela politiken och att antirasismen samtidigt har varit paralyserad.
År 2013 myntades begreppet ”Kärrtorpa”, vilket innebär att samla massorna och köra ut nazisterna i skogen. Det är vad som behöver göras igen. Socialistisk antirasism betonar ofta att antirasismen måste bli politisk och koppla an till ett motstånd mot högerpolitiken. Det betyder inte att handlingen är oviktig.
Att agera med massdemonstrationer är enormt viktigt då det sätter upp ett motstånd mot nazismens försök till normalisering. Genom vår handling visar vi att vi inte accepterar att nazismen ses som vilken opinionsyttring som helst. Vi ropar inte på ett statligt förbud, men vi ropar på vänner, grannar, arbetskamrater med flera att komma ut – helst som i Kärrtorp då 20 000 gick ut – och sätta ett direkt stopp genom att vara där, många och högljudda.

De senaste veckorna har smutsats ner av flera nazistiska aktiviteter. Den 21-åriga nazist som snart ska avtjäna ett sex månaders fängelsestraff för en misshandel på Celsiustorget i Uppsala 2013 och som heilandes deltog i nazistupploppet i Kärrtorp i december samma år var tydligen ute med sin hatiska propaganda igen i centrala Uppsala nu i helgen.
Till Upsala Nya Tidning säger han att han jobbar för att alla som har kommit till Sverige efter år 1975 ska kastas ut ur landet. Även fast torgmötet för Nordiska motståndsrörelsen (tidigare Svenska motståndsrörelsen) var litet – bara tre personer – är det allvarligt att de fick stå ostörda trots att hundratals människor flanerade förbi.
För några veckor sedan lyckades Nordiska/Svenska motståndsrörelsen ha en aktion i centrala Göteborg för första gången på flera år och samma vecka hade de gett sig in på det bisarra konststycket att klä ut sig till ”trygghetsvärdar” och gå omkring inne i badhus i Kungälv, en kranskommun till Göteborg.
I helgen var även Nordiska motståndsrörelsen ute under ett påstått trygghetssyfte i Östersund. Flera olika nattvandringar hade ordnats av olika organisationer och allmänheten efter nio inrapporterade överfall på kvinnor under kort tid i staden, samt polisens katastrofala uppmaning till kvinnor att hålla sig inne.
Vilka blir trygga av nazister på stan? Nazister är fiender till jämställdhet och feminism. Precis som i Köln behövs det istället stora manifestationer och samhällsinsatser både mot rasism och sexism.
Nazisterna i Jämtland är enligt Östersundsposten (ÖP) framförallt tre uppflyttade personer söderifrån. Tidningen skriver även om Expos Intoleransrapport. Den senaste gäller år 2014. Där framgår det att Svenska motståndsrörelsen har fyrdubblat sina aktiviteter sedan år 2008, och ökat med 30 procent jämfört med år 2013. Norrland står för en betydande del av ökningen. För Jämtlands del var det 22 aktiviteter under år 2014.

Kontexten är dock det ökade stödet för Sverigedemokraterna. SD har just nu en Norrlandsturné och i helgen hade partiet ett stort pådrag i Strömsund, norr om Östersund. Stora delar av partiledningen närvarade vid ett större möte. ÖP-journalisten Stefan Norlevik skriver i krönikan Bruna takter i våra trakter om sina upplevelser från mötet:
”Sedan är det dags. Kvällens huvudnummer. Bedårade barn (musikgrupp) och Jimmie Åkesson spelar och sjunger Fädernesland. Det är en Ultima Thule-låt. Ultima Thule med högerextrema rötter och som bekostade sitt första album med bidrag från Bevara Sverige Svenskt-rörelsen. Den texten. Nu. I Strömsund.”
I EU-valet blev SD näst största parti i Strömsund. I kommunvalet fick S och V över 55 procent tillsammans, där SD fördubblade sina mandat vilket ”bara” innebar 8,8 procent av rösterna. Men nu går rasismen och stödet för SD  framåt. Offensiv har talat med en person boende i Strömsunds kommun:
– Den ökande rasismen märks väldigt tydligt. Jag hade många vänner förut på Facebook innan jag plockade bort de som spred väldigt mycket hat om flyktingar och invandrare.  Man hör mycket snack och det är mycket hat. Nu har vi startat Facebookgruppen Strömsund mot Rasism för att visa vårt motstånd.
Rasismen ökar inte bara i Strömsund. Vi är många som upplever detta dagligen. Personer som bär sjal vittnar om att de oftare blir påhoppade på stan av arga människor som skriker hotfullt. Jag har själv märkt en förändring när vi står med antirasistiska namnlistor på stan. Tidigare kom folk ibland fram och sade ”men vad menar du, Sverigedemokraterna är inte rasister”. Idag kan man istället rakt ut få höra någon säga att rasism är bra.

Efter det mörka rekordet i antal bränder på asylboende år 2015, 55 stycken, återtogs även denna aktivitet i förra helgen. Två planerade boenden i Klippans kommun i Skåne och ett boende i Marks kommun utanför Borås sattes i brand. Till alla dessa skäl att demonstrera mot rasism och nazism den 19 mars ska läggas händelserna kring den förra ”Folkets demonstration”.
Det var den 29 januari som en lynchmobb drev omkring i centrala Stockholm i jakt på gatubarn och flera mörkhyade personer blev misshandlade eller jagade. Enligt antirasistiska Researchgruppen bestod mobben av fotbollshuliganer från Djurgården-firman DGF och AIK-firman FB.
Dagen därpå deltog huliganerna i rasistdemonstrationen som var sammankallad av SD-kommunpolitikern Johan Widén, med uppdrag i Enköpings kommun och Uppsala tingsrätt. Även den avhoppade SD-politikern och Avpixlat-krönikören Jan Sjunnesson var med, liksom andra  rasistgrupper så som Daniel Friberg från Motpol och nazister från Nordiska motståndsrörelsen samt polska nazister.

Att det numera är okej inom Sverigedemokraterna att bussa medlemmar till en sammankomst med nazister, utan att det blir något stort rabalder, är ett mått på hur partiet har lagt den påstådda nolltoleransen åt sidan och mer framträder som de rasister de alltid har varit. Det här har inte blivit speciellt uppmärksammat av media eller av det politiska etablissemanget.
Efter demonstrationen i januari attackerade grupper av nazister personer med invandrarbakgrund, flyktingar och antirasister vid flera incidenter. Några medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna blev påhoppade, men lyckades mota dem tillbaka.
En annan grupp antirasister blev misshandlade av de polska nazisterna, som kommer ställas inför rätta senare i vår. Dessa utförde även ett angrepp på en flyktingförläggning i Nynäshamn. Journalisten och antirasistprofilen Alexandra Pascalidou utsattes för nazistiska hot inne på en av Stockholms mest välkända krogar.

I veckan påmindes vi också om hur dödligt farlig rasismen kan vara när polisutredningen kring skolattacken i Trollhättan offentliggjordes. Mördaren Anton Lundin Pettersson kände sig ensam och utstött av samhället. När han nekades fortsatt jobb på praktikplatsen blev det droppen. Polisen har funnit att Lundin Pettersson agerade ensam, men att brottet var ett hatbrott som tog livet av en elev, en elevassistent och en lärare med med invandrarbakgrund. Han tog den välspridda rasistiska hatpropagandan på orden.
Under år 2016 har det främst varit rasistiska nyheter som har hörts, tillika det stora media- och politikerfokuset på de påstådda problemen med flyktingar. Situationen är dock polariserad. Det var inte länge sedan två tredjedelar av befolkningen sade att de ville att Sverige skulle ta emot fler eller lika många flyktingar som under rekordtiden i höstas, tiotusentals engagerade sig i volontärsarbete (vilket fortsätter) och hundratusentals bidrog med egna medel till insamlingar till flyktingar. Antirasismen är uppbyggd sedan lång tid tillbaka och finns fortfarande kvar, men just nu i passiv form.
 
Det är inte bara viktigt att visa att vi är många många fler än rasisterna nu i helgen. Det är också viktigt att bygga upp ett politiskt motstånd mot den samhällsutveckling där rasismen frodas. Detta är en anledning till att besöka det socialistiska Motståndsforumet på ABF-huset i Stockholm den 18-19 mars med teman som det växande intresset för socialistiska idéer i USA, Podemos motstånd mot nedskärningar i Spanien, HDP:s kamp mot den allt mer chauvinistiska Erdoğanregimen i
Turkiet och behovet av en verklig kamp och strid mot arbetsgivarna i vårens svenska avtalsrörelse.
Det är S-MP-regeringen som är ansvarig för den ökande rasismen. Genom sin helomvändning i flyktingpolitiken, med målet att bli den hårdaste i Europa, har de givit Sverigedemokraterna vatten på sin kvarn, vars hjul snurrar allt snabbare. SD vågar visa sig mer öppet rasistiska, vilket i sin tur ger nazisterna självförtroende att stövla omkring även om de fortfarande är få.

Allianspartierna driver förstås på. Inte minst alla de fyra högerpartiernas utspel om kraftigt sänkta lägstalöner, som de skyller flyktingarna för, visar ett rasistiskt tänkande. Flyktingar ska ha lägre betalt. Högerns egentliga mål är att splittra arbetarkollektivet och sänka det generella löneläget i hela landet för att företagen ska kunna göra ännu större vinster.
Frågorna är mer sammanvävda än någonsin. En socialistisk antirasism måste kunna svara på; hur kan flyktingar få skydd i Sverige, samt boende och välfärd, utan att det innebär att andra blir utan välfärd? Det kan vi bara göra genom att trotsa de ramar som den rådande politiken sätter.

Sverige är rikare än någonsin, men också mer ojämlikt än någonsin. En bra välfärd för alla kräver såklart en omfördelning av landets resurser. Det råder högkonjunktur i landet, där ekonomin spås växa med hela 4 procent under detta året och nästa. Det finns fler miljardärer än någonsin, 156 stycken. Utdelningarna för de 40 största företagen var år 2015 hela 167 miljarder kronor, vilket var en ökning med 24,1 miljarder.
Denna hiskliga utdelningssumma innebär 40 000 kronor per löntagare om den skulle delas lika på de 4 miljoner anställda som har jobbat ihop vinsterna. Den skulle också kunna räcka till att bygga bostäder, skolor och omsorg till alla som behöver det – vilket naturligtvis också skapar nya jobb. Nya jobb vore något riktigt och nyttigt, istället för att bara skänkas bort som utdelning och lyxkonsumtion åt de redan rika.
LO har haft en kampanj mot Sverigedemokraterna med reklam och debatter i TV. Mycket mer effektivt skulle en riktig fajt i avtalsrörelsen vara. För att få satsningar på välfärdsjobb och stoppa lönesänkningsoffensiven behövs det enighet oavsett härkomst på verkstads- och sjukhusgolven. Det går att åstadkomma om hårt sätts mot hårt. Lönesänkningar och rasism måste mötas med stora strejker och massmobiliseringar. En sådan kamp, om den drivs fram till segrar, skulle vara en antirasism som skulle blåsa tillbaka rasisterna till skamvrån.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna står för:
• Stoppa nazistvåldet – massdemonstrationer mot rasister och nazister.
• Försvara asylrätten – riv upp försämringarna för flyktingar.
• Massiv ökning av resurser till kommunerna för utbildning, omsorg och boende.
• Facklig mobilisering mot lönesänkarna – förbered för strejk i avtalsrörelsen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!