Istället för nya fasta jobb – plusjobb

2006-08-11 18:54:12
Regeringens svagaste punkt inför valet är jobben. Trots högkonjunkturen är arbetslösheten fortsatt hög. Förra året presenterade regeringen därför ett sysselsättningspaket som bland annat innehöll 20 000 plusjobb inom offentliga sektorn, varav kommuner och landsting förväntas stå för 17 000.

Jobben ska gå till de som varit arbetslösa 24 månader eller mer. Garantier för att de ska leda till en fast anställning finns inte. Prognoserna för nya riktiga jobb i kommuner och landsting är inte direkt lovande.
Trots ett överskott på nästan 13 miljarder 2005 och fortsatta överskott de närmaste åren, så planeras inga större nyanställningar under 2006, 2007 eller 2008, enligt tidningen Kommunalarbetaren (13 januari). De nya jobben är istället just från plusjobb och dessutom utbildningsvikariat. Så risken är stor att plusjobbare kastas ut i ny arbetslöshet när väl de två åren har gått. Undantaget är de som hinner fylla 60 – de får jobba kvar till pensionen.
Plusjobben kvalificerar inte för a-kassa och de omfattas inte heller av lagen om anställningsskydd. I kommunerna som slutit avtal i januari varierade uppsägningstiden mellan två och fyra veckor.

Ingen trygghet

I början av mars fanns drygt 3 000 plusjobbare på plats. Nästan hälften av dessa fanns inom äldreomsorg och skola. Först i slutet av året beräknar Sveriges kommuner och landsting att de ska ha nått målet på 17 000 plusjobb.
För regeringen handlar plusjobben om att snygga till arbetslöshetssiffrorna före valet och ge ett intryck av att man tar krafttag mot arbetslösheten. Det är ingen tillfällighet att plusjobben varar under två år, alltså till efter valet. Naturligtvis är det för många långtidsarbetslösa bättre med ett plusjobb än att fortsätta gå arbetslös. Den insats plusjobbarna gör inom exempelvis äldreomsorg och skola behövs verkligen. Men frågan är då varför de ska göra den till lägre lön och sämre arbetsvillkor än ordinarie personal?
Istället för nya tillfälliga ”åtgärder” behövs en upprustning av vård, skola och omsorg. De hundratusentals jobb som försvunnit under de senaste tio åren måste återskapas. Behoven finns. Arbetskraften finns. Pengarna finns.
Kostnaden för det sysselsättningspaket som presenterades förra året var åtta miljarder. Det ska ställas mot de rekordvinster på nästan 400 miljarder som börsbolagen gjorde. Med 6 timmars arbetsdag och högre personaltäthet skulle många av de som ställts utanför arbetsmarknaden idag kunna få jobb, samtidigt som arbetsmiljön och kvalitén på servicen kraftigt skulle förbättras.

Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!