Istället för välfärd – USA:s Patriotrobotar

2017-11-15 18:23:35

foto: Public domain
S-MP-regeringens maniska militarisering, uppbackade av högeralliansen, fortsätter.

S-MP-regeringen har med stöd av högeralliansens partier beslutat att köpa luftvärnssystemet Patriot från USA. Kostnaden beräknas till minst 12 miljarder kronor.
Att regeringen köper Patriotsystemet innebär att ”Sverige i praktiken blir en del av Natos robotsköld” i Östersjöområdet, enligt Dagens Industri den 9 november.

Det dyra Patriotsystemet innebär en kraftig ökning av de redan snabbt ökade militärutgifterna.
”Sett ur ett vidare perspektiv tar Patriotköpet en försvarlig del av den totala materielbudgeten de kommande åren. Samtidigt ska nya Gripenplan köpas in för mer än 30 miljarder kronor och nya ubåtar för knappt nio. Sedan tillkommer underhåll och utveckling av systemen” (radions Ekot den 8 november).

Högerpartierna, inte minst Liberalerna som länge har kampanjat för att köpa Patriotrobotar, och borgarpressen öser beröm över regeringens beslut och inträdet i Nato:s robotsköld.
”Sist men inte minst är inköpet av Patriot en viktig säkerhetspolitisk signal. Det stärker den transatlantiska länken mellan Sverige och USA ytterligare. Sverige kommer dessutom att bidra till Nato:s avskräckningsförmåga i Östersjön och därmed till skyddet av Baltikum. Tack och lov tog delar av borgerligheten sitt förnuft till fånga tidigare i höstas och lät Hultqvist stanna på sin post”, skriver Expressen i sin huvudledare den 8 november.
Långt innan det formella beslutet hade regeringen med försvarsminister Hultqvist i spetsen bestämt sig för att köpa Patriotsystemet från USA. Affären var sannolikt klar redan när Hultqvist var i USA i maj för att ha flera möten med Donald Trumps försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis.
När Mattis i början av året blev utnämnd till försvarsminister skickade Hultqvist ett gratulationsbrev där han betonade ”det excellenta samarbetet” mellan Sverige och USA, och bedyrade att ”Sverige kommer att fortsätta att uppfylla sin skyldighet genom att bidra till säkerhet i regionen och i omvärlden”. Året innan, 2016, hade Sverige och Hultqvist slutit ett långtgående militärt samarbetsavtal med USA.

Köpet kan också följas av att Sverige, i likhet med Polen, låtar ladda sina Patriotbatterier med israeliska Skyceptor-missiler.
”Utan den nya israeliska missilen ger Patriot inget skydd för Sverige mot ryska ballistiska robotar som Iskander. Det uppger en central källa i Polens upphandling. Samtidigt öppnar Liberalerna för en affär med Israel”, skrev Dagens Industri redan i september.
Regeringen skär ned i socialförsäkringarna samtidigt som militären får de största påslagen i modern tid. Istället för välfärd blir det missiler, nya stridsflygplan och ubåtar.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Nej till höjda försvarsanslag. Kamp för omedelbar militär nedrustning.
  • Rusta välfärden – inte militären. Offentliga satsningar för jobb, välfärd och bostad till alla.
  • Riv upp värdlandsavtalet med Nato samt de militära samarbetsavtalen med USA och andra Natoländer. 
  • Nej till svenskt Natosamarbete och -medlemskap. Inget svenskt deltagande i imperialismens krig.
  • Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!