”Jag blir inte frisk för att de sänker sjukersättningen”

2007-10-10 15:13:07
Agneta Björk, Umeå, har en kronisk sjukdom och har varit sjukpensionerad sedan år 2000. Hon är en av dem som drabbas när regeringen sänker sjukersättningen för långtidssjuka.

– De som har varit långtidssjuka kommer inte att börja jobba på grund av det här. Jag blir inte friskare för att de sänker min ersättning, jag blir bara fattigare, säger Agneta Björk.
Den första januari 2000 konstaterade man att Agnetas ledvärk berodde på en ovanlig ledsjukdom som heter Ehlers Danlos syndrom (EDS).
– Det är en bindvävssjukdom, som försvagar alla leder. Jag har värk varje dag, men den varierar beroende på belastning.
Agneta jobbade tidigare som kontorist på ett speditionsföretag, men blev sjuk när hon väntade barn och sjukskrevs första gången den 9 februari 1995.
Ehlers Danlos syndrom är ovanlig: Agneta tror att det finns omkring 1 700 personer med diagnosen i Sverige.
Under hennes första fem år som sjuk, gjordes upprepade rehabiliteringsförsök, som arbetsträning:
– Jag trodde att jag skulle klara fyra timmar, men klarade inte ens två, säger Agneta.
Inte ens en envis hjärna rår på kroppen när den inte fungerar.
Ekonomiskt är Agneta, som långtidssjuk 50-åring, redan en förlorare, med en nettoinkomst på 6 500 kronor i månaden. Eftersom hon har hemmavarande barn, hjälper barn- och bostadsbidrag till för att täta några av luckorna i ekonomin. När hon övergick från att vara sjukskriven till att få sjukbidrag, förlorade hon 1 300 kronor i månaden.

Förlorade 1 300 kronor

– ”Det blir bara några kronor”, sa doktorn när jag var orolig för att min inkomst skulle minska. Och det är ju klart, att 1 300 kanske var kaffepengar för honom, men inte för mig!
Agneta vet ännu inte hur regeringens hårdare sjukförsäkringsregler kommer att drabba henne.
– Jag blir jättenervös. Jag inbillar mig att jag kommer att få stå utanför Konsum och tigga.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!