Kampen för helgtillägget växer

2009-10-14 17:44:56
Omkring 200 personer demonstrerade i Luleå i torsdags för att försvara helgtillägget. ”Sänka lönen, det var droppen – har ni ingen skam i kroppen”, ”Nu får det vara nog – stopp och belägg, rädda vårat helgtillägg”, var några av talkörerna som ropades på marschen till Stadshuset.
Kampviljan växer och lördagen den 17 oktober bjuds allmänheten in till en stor demonstration.

– Vi hoppas på mycket stöd utifrån, av allt från pensionärer till elever och gruvarbetare, säger Carolina Löf, ak­tiv i Nätverket för helgtillägget.
Förra veckans demonstration arrangerades av Kommunal, som till sist tvingades att agera efter medlemmarnas gräsrotsaktiviteter och trycket underifrån. Även om demonstrationen var den största hittills, använde inte Kommunal den styrkan för att verkligen öka trycket i kampanjen.
Kommunal hade inte heller skickat ut något pressmeddelande så mediabevakningen var nästan noll och demonstrationen avslutades med ett slu- tet medlemsmöte där t ex metallarna som slutit upp inte fick vara med. På det mötet fick kommunalrådet Karl Petersen försvara sig mot medlemmarna som var riktigt förbannade, men Kommunals ledning sa ingenting.

– Det hela kändes väldigt pliktskyldigt, de hade inte ens förberett talkörer att ropa i tåget, säger David Hedberg, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna som själv drog igång talkörerna.
– På mötet ställde också en medlem frågan hur Kommunal kan fortsätta att ge pengar till sossarna. Kom- munals representant svarade att fack­et förhandlar med tjänstemän om helgtillägget, inte Socialdemokrater­na. De använde alltså samma argumentation som Karl Petersen för att skydda både sig själv och Socialdemo­kraterna, säger David Hedberg.

Striden om helgtillägget visar på hur det behövs facklig förnyelse för att kunna försvara löner och arbetsvillkor. Det är dags för dem som kämpar att demokratiskt välja sina eg­na företrädare – några som verkligen kämpar och företräder medlemmarnas åsikter och vilja, inte partikamrater i kommunfullmäktige.
– Facket måste bli tuffare. Ta bara det här med delade turer. Egentligen skulle facket bara säga: ”Det finns in­te en chans att vi går med på det”, säger en av de aktiva i Nätverket för helgtillägget, som jobbat många år i äldreomsorgen.
Demonstrationen lördag den 17 oktober, som Nätverket för helgtilläg­get arrangerar, har som syfte att samla de anställda, bredda kampanjen och med stöd utifrån öka trycket på Socialdemokraterna.
– Vi kan vinna men då behövs det breda arbetarrörelseaktioner mot den högerpolitik som helgtillägget symbo­liserar. Alla som bara kan behöver slu­ta upp! avslutar David Hedberg.

Jonas Brännberg
Vill du hjälpa till i kampanjen?
Ring Carolina Löf: 076-141 62 93.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!