Klimatet hetare än någonsin

2006-12-20 11:55:13
Aldrig tidigare har problemen med den globala klimatförändringen uppmärksammats som i år. Det har gått biofilmer om klimathotet och SVT har sänt dokumentären ”Planeten”, en omdiskuterad och välgjord dokumentär som på ett sällsynt pedagogiskt sätt visar vad som väntar.
I SMHI:s väderprognoser kommenteras det om klimatförändringar och deras riskrapport släpptes tidigare än tänkt på grund av de allvarliga översvämningshot som nu blivit verklighet i Västra Götaland.

Sedan i november, då larmrapporten släpptes, har det påpassligt nog kommit en hel normal årsnederbörd i området.
SMHI rapporterar om sommarvärme och nya värmerekord på flera orter den 14 december. Drömmen om en vit jul ser allt mer avlägsen ut, till och med för stora delar av Norrland. Temperaturen har hittills stigit minst en grad i hela landet, och i Västerbottens kustland är ökningen drygt två grader, vilket är samma trend som i resten av världen.
Vi har kommit in i den epok som klimatforskarna förut varnade för, med skyfall och orkanvindar som allt oftare får katastrofal utgång. Klimatförändringarna kommer mänskligheten att få dras med under lång tid framöver.
Den borgerliga majoriteten i Sverige talar varmt om behovet av internationellt samarbete för att få bukt med problemet men själva förvärrar de situationen. I kollektivtrafiken i Stockholm chockhöjs biljettpriset, maxpriset för en enkelbiljett höjs från 20 kr till 90 kr. Detta leder till att det är lika billigt att åka bil som att åka kollektivt.

Växthusgaser

Orsaken till dagens globala uppvärmning kommer i huvudsak från människans förbränning av fossila bränslen. Detta har resulterat i rekordhöga halter av växthusgaser i atmosfären.
Forskare har spårat koldioxidhalter i Antarktis isar en miljon år tillbaka och under dessa tusentals år har aldrig nivån av koldioxid överskridit 300 miljondelar. Redan idag ligger nivåerna långt däröver, i år 380 miljondelar och om utsläppen ökar kanske en fördubbling om hundra år. Vilket kommer att innebära en total kollaps.
Utrotningen av arter går i allt raskare takt, i år har floddelfinen försvunnit från de kinesiska floderna. Växter och djur klarar inte av klimatförändringar lika bra som vi gör. Isbjörnarna kan bli nästa stora däggdjur som dör ut, eftersom Arktis smälter okontrollerat.

Klimatmötet i Nairobi

Årets största miljöpolitiska händelse var uppladdningen inför och själva klimatmötet i Nairobi. Delegater från alla jordens hörn samlades för att diskutera vad som måste göras åt problemet.
Sternrapporten som låg till grund för mötet visade på vad klimatförändringen kommer att kosta i reda pengar. Och det är så dyrt att försäkringsbolag och kapitalister tar hotet på allvar. Att det varje dag dör tusentals p g a att de lever i klimatrelaterad fattigdom, utan de mest grundläggande förutsättningar för överlevnad, oroar dessa kapitalister mindre.
Resultatet från mötet blev vackra ord utan plan för handling. Vissa forskare hävdar att vi måste minska våra utsläpp med 70 procent för att stabilisera läget. Majoriteten av minskningen behövs i den industrialiserade delen av välrden.
Kapitalismen klarar inte av en sådan drastisk minskning utan att det skulle leda till en katastrofal ekonomisk depression. Om vi fortsätter som vi gör idag med ökade utsläpp, kommer vi enligt Steirnrapporten att drabbas av ekonomisk depression minst lika djup som 1930-talets. Så det kapitalismen har att erbjuda är ekonomisk kollaps med eller utan totalförstört klimat.

Vinstintresset först

Kapitalismens åtgärdsprogram bygger på ett hopp om att efterfrågan på miljövänliga produkter ska öka, men när detta kolliderar med vinstintressen kommer vinstintressen alltid först. Att välja kravmärkt eller miljöbilar kostar skjortan, vilket gör att det är få förunnat att på individuell basis välja miljövänligare produkter. Kapitalismens vinstjakt leder till rovdrift på människor och miljö, företag flyttar idag produktion till länder med låga löner och låga miljökrav.
Kina är det land där utsläppen nu ökar snabbast och, som om trenden fortsätter, kommer att bli det land som släpper ut absolut mest föroreningar inom några år, med katastrofala följder för miljön i Kina och hela världen.

Socialistisk produktion

För att klara av att minska utsläppen, kommer det att krävas stora ändringar i produktionen. Dagens miljövänliga teknik ingjuter hopp, men i konkurrens med billigare miljöfarlig produktion förblir åtgärderna bara ett plåster på ett blödande köttsår.
För att den nya tekniken ska komma till sin fulla rätt, krävs det en planerad socialistisk ekonomi. Miljömärkningar skulle inte vara ett tillval utan regel. Skillnaden med en demokratiskt styrd ekonomi är att samhällets hela behov sätts i fokus; inte som idag maximala vinster för ett fåtal direktörer och aktieägare.
Det är dags att sätta stopp för kapitalismens miljöförstöring innan kapitalismen sätter stopp för oss.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!