Klimathotet: Kapitalismens värsta kris?

2009-07-08 14:12:18
– Politiker lyssnar inte på larmrapporter. De lyssnar på pengar, sa Joel Eriksson i sin inledning på måndagen då klimatkrisen var stormötets tema.

– Att kapitalisterna och den regeran­de klassen i samhället alltid satt vinst före vanliga människors intressen är ett välkänt faktum, och det ser vi tydligare än någonsin när vi kollar på det enorma resursslöseri som sker idag. 90 procent av världens sojabönor går rakt ner i magen på en ko, sa Joel Eriksson vidare.

Kapitalisterna har medvetet valt att blunda för klimatkrisen så länge som det bara varit möjligt, för att se­dan försöka lägga det tunga ansvaret på den vanliga människans axlar. Klimatkrisen ligger inte på individnivå – vad som behövs är en omställning av produktionsmetoderna samt en massiv satsning på förnyelsebara energikällor och en utbyggnad av kollektiv- trafiken.

– Det som drabbar världen idag, kapitalismens största kris någonsin, är ett resultat av 200 år med kapitalis­tisk industrialisering, sa Johanna Ev­ans, andra inledare.
– Kapitalismen är oförmögen att lösa klimatkrisen, då bland annat imperialistisk rivalitet hindrar det nödvändiga samarbetet.
– Vägen ut är kamp för en total omställning av samhället, under demokratisk kontroll av arbetarna. För en miljövänlig och socialistisk värld, avslutade Johanna Evans.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!