Klimatkrisen slår mot vår hälsa

2017-12-06 13:29:34

foto: Aurélie Marrier d’Unienville / IFRC
Klimatkrisen slår mot allt liv på denna planet och är ett resultat av den rovgiriga kapitalismen.

Klimatförändringarna och den förhöjda medeltemperaturen är inte bara skadligt för miljön, utan har en direkt inverkan på människors hälsa. En ny rapport, The Lancet Countdown on health and climate change, visar att klimatförändringar redan har en betydande påverkan på folkhälsan.

Både direkt och indirekt påverkas människors hälsa och liv av den stigande temperaturen och klimatförändringarna som gör sig allt mer tydliga. Naturkatastrofer skördar liv, ödelägger bostäder och infrastruktur, och sprider farliga sjukdomar. Den förhöjda medeltemperaturen kan i sig leda till att fler drabbas av exempelvis stroke på grund av hettan.

Rapporten kommer från projektet The Lancet Countdown on Health and Climate Change, som från och med i år ger ut årliga rapporter om hur klimatförändringarna påverkar människors hälsa. Bakom rapporten står ett 60-tal forskare från olika organisationer och universitet runt om i världen.
Rapporten visar bland annat att väderrelaterade katastrofer har ökat med 46 procent runt om i världen bara mellan åren 2000 och 2016. Det handlar till exempel om översvämningar, orkaner och torka, som orsakar enorma problem för mänskligheten. Både den ökade hettan och översvämningarna leder till en utökad spridning av infektionssjukdomar.
Den sjukdom som sprids snabbast i världen nu är denguefeber. Sedan 1950-talet har antalet fall av denguefeber nästan fördubblats för varje årtionde, och inom 50 år kan sjukdomen komma att finnas även i Europa.
Hettan har också blivit ett stort problem. Den ökade medeltemperaturen i världen har visat sig i form av längre perioder av hetta med högre temperaturer än tidigare. Många människor, framför allt äldre, är särskilt känsliga mot stark värme och kan till och med dö till följd av det. The Lancet beräknar att 175 miljoner fler äldre blir påverkade av hettan än tidigare då temperaturen höjts.
Den stigande temperaturen leder även till färre skördar och minskad möjlighet att arbeta utomhus. Det innebär att många människor får betydligt sämre inkomst och att fattigdomen ökar. Arbetsförmågan har på grund av hettan sjunkit med 5-6 procent mellan åren 2000 och 2016. Rapporten tar bara upp landsbygdsarbete som blir lidande av värmen, men många andra yrkesgrupper påverkas också.

När det nu tydliggjorts hur pass mycket klimatförändringarna påverkar människors hälsa är det många som börjar se allvaret i situationen. De som medverkar i rapporten uppmanar och ber världens regeringar att ta klimatfrågan på allvar. Men det finns ett enormt hinder i vägen för att man ska kunna göra de förändringar som krävs för att rädda miljön; det kapitalistiska systemet.
I en kapitalistisk värld kommer vinsterna alltid att sättas främst, och det är just därför som klimatet är hotat idag. Varje år dör runt 6,5 miljoner människor på grund av luftföroreningar, men man fortsätter ändå att förorena luften. Sedan år 1988 är det enbart 25 bolag som har stått för hela 50 procent av utsläppen av industriella växthusgaser. Därför måste en kamp för att rädda klimatet vara en kamp mot kapitalismens förstörelse av jorden och av människors liv och hälsa. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!