Kommunal och Transport varslar

2013-04-17 11:58:26


För första gången på 10 år hotar konflikt i kommuner och landsting. Kommunal varslar om strejk i sammanlagt 100 kommuner och landsting samt några kommunala bolag.

Det hettar till i avtalsörelsen. I måndags varslade både Kommunal och Transport om strejk och andra konfliktåtgärder.

Kommunal varslade om nyanställningsblockad i alla kommuner, landsting och vissa Pactaföretag (Pacta är ett arbetsgivarförbund) och om strejk för anställda i 100 kommuner, landsting och ett antal Pactaföretag. ­Varslet träder i kraft den 29 april och berör 8 971 anställda.
– 2013 är året då vårdproletariatet börjat resa sig på förlossningsavdelningar och akutsjukhus. Det är på tiden att vi i fackföreningsrörelsen ryter ifrån mot arbetsgivarnas växande arrogans. De senaste åren har vi fått allt mer att göra, schemat har blivit allt sämre och inflytandet min­dre. Nu vill de ta lönerna ifrån oss också. Då finns det inget annat kvar att göra än att strejka, kommenterar Bilbo Göransson, fackligt aktiv barnskötare i Kommunal Stockholms län.
Transport varslar om stridsåtgärder på tre stora avtalsområden. Varslen, som träder i kraft klockan 12 onsdagen den 24 april, gäller ­blockad mot övertidsarbete, nyanställningar och inhyrning.
Men också strejk på 23 godstermi­naler som drivs av DHL, DSV och Schenker.
Det är bland annat åkerichaufförer, terminalarbetare, sopgubbar och anställda i bevakningsbranschen som går ut konflikt om varslet träder i kraft.
Per Olsson