Kongo: ”Kabila måste avgå nu!”

2015-03-08 10:24:35
”Kabila måste avgå!” Ett hundratal kongoleser demonstrerade i fredags (den 27 februari) på Sergels torg i Stockholm.

Rosie Wandjowo, vars syster Stella var en av talarna, beskriver motståndet mot president Kabila:

– Kongos nuvarande president Joseph Kabila, som tog makten efter sin döde fader Laurent Kabila, vill inte avgå efter sina två mandatperioder. Detta har orsakat våldsamma protester i huvudstaden Kinshasas gator. Mer än 40 människor har dödats i år under dessa protester. Med hjälp av oppositionsledare har studentrörelser organiserat sig tillsammans med det civila samhället utöver påtryckningar. 

– Stämningen i Kinshasa har förändrats, det kongolesiska folket vill se att president Kabila ställs till svars för sina brott.

– Under president Kabilas ledarskap har barn levt i eländig fattigdom och fortsatt att rekryteras som barnsoldater utan tillgång till hälsovård eller utbildning. Kvinnor våldtas fortfarande, dödas och torteras eller används som sexslavar och män som inte vill gå med i armén riskerar att dödas och måste fly för sina liv i de östra regionerna, avslutar Rosie.

Per-Åke Westerlund, Rättvisepartiet Socialisterna, talade på demonstrationen.

– Det finns en tradition av kamp och motstånd i Kongo, från kolonialtiden fram till dagens situation där Västmakter och gruvbolag stöder den korrupta och diktatoriska regimen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!