Låga löner leder till färre vårdplatser på sjukhusen

2013-02-13 11:44:09
28 vårdplatser har fått stänga i Sörmland. Detta på grund av bristen på sjuksköterskor. ”Enligt Vårdförbundet är det de dåliga lönerna som gör att sjuksköterskorna flyr från sjukhusen”, skriver Vårdfokus.

Effekterna av de dåliga lönerna för sjuksköterskorna blir bara fler och allvarligare. För två år sedan skar Landstinget ner hela 10 procent inom verksamheten, vilket givetvis ledde till att bristningsgränsen för vad sjukhusen klara­de av redan då var nådd. Nu lämnar allt fler sjuksköterskor sjukhusen som ett resultat av de dåliga lönerna.
– Redan för två år sedan var vi tydliga med att lönestrukturen är ohållbar och måste rättas till. Nu är bristen på sjuksköterskor så stor att vi har sagt att de måste stänga sängplatser för att klara patientsäkerheten. Och det har de gjort, men det har i sin tur lett till ett stort tryck på akuten, berättar Ulla Jordan, Vårdförbundets ordförande i Södermanland till Vårdfokus den 6 februari.

Trots att Landstinget nu söker nya anställningar, kommer sjuksköterskebristen att kvarstå så länge lönerna ligger på sin nuvarande låga nivå.
Kampinitiativet ”Inte under 24 000”, som har genomfört flera protester och manifestationer runt om i landet för höjda ingångslöner, kräver nu att sjuksköterskornas ingångslön inte ska ligga under 25 000 kronor i månaden. Kampen för höjda ingångslöner kan bli grunden till en större rörelse för rättvisa löner.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!