Lärarnas studiedag blev en protestdag

2012-04-08 15:20:42


På ett stormöte den 21 mars beslutades det att trappa upp kampen för sko­lan i Angered med hjälp av en motståndsvecka i april.

Samma dag (den 27 mars) som stadsdelsnämnden (SDN) Angered skulle hålla möte hade tjänstemännen planerat in en studiedag för lärare och pedagoger.
Studiedagen blev dock inte vad de förväntat sig. Av de 1 100 lärare och pedagoger från Angered som hade samlats vid Eriksberg, deltog närmare 800 i en protest mot nedskärningar och omorganiseringar. Även skolor som inte drabbas av omorganiseringarna deltog.

När sektorchefen Jascha Marteleur startade sitt föredrag reste sig omkring 800 lärare och peda­goger upp. Med sig hade de plakat med texten ”Rör inte vår rektor” och ”Rör inte vår skola”. Andra avbröt honom genom att ropa ”Gör om gör rätt” och ”Stoppa detta vansinne”. Initiativet för denna protest mot nedskärningar och omorganisering som resulterar i stängningen av två skolor kom från Nytorpskolan och Hammarkulleskolan, men fick snabbt uppbackning från hela Angered.

– Det var en klar majoritet av deltagarna på studiedagen som deltog i protesten, berättar Terje Adkins, lärare på Gårdstensskolan i Angered, för Offensiv och fortsätter:
– Jag vet inte vad han hadeförväntat sig. Men förtroendet för tjänstemännen i SDF [stadsdelsförvaltningen] och politikerna i SDN är helt borta. Jag är trött och förbannad på situationen. Vår skola drabbas inte av omorganiseringen, men vi har ett tuffare arbetsklimat och vi har haft många rektorsbyten.
– Det finns en så ­avgrundsdjup klyfta mellan lärare och rektorer å ena sidan och tjänstemän och politiker å den andra att jag inte förstår hur de ska kunna ro hem detta.
– Jascha visade ett bildspel och talade om vikten av budget i balans. Då ropade vi att det är barnen som får betala priset. Som lärare och förälder drabbas vi dubbelt upp. Som anställd med försämrad arbetsmiljö och som förälder med oroligare barn och flytt.

– Vi jobbar stenhårt med att bygga upp relationer mellan elever och lärare. Det som vi har jobbat med under flera år, raserar de nu i ett svep. Om man möter ett så komplett motstånd som de har gjort här i Angered, varför driver man då igenom ett beslut? Om man sedan totalt saknar förtroende, varför väljer man att ­sitta kvar? De borde avgå, menar Terje.

Den kommande ­motståndsveckan i Angered, med bland annat en förortsmarsch som den 19 april kommer att gå mellan Hammar­kullen och Gustav Adolfs torg, har återigen skakat om tjänstemännen och politikerna. Utan tvekan skakar marken under SDF och SDN. Chefer och politiker som under alla år har varit osynliga i verksamheten kallar nu till möten med personal på fritidsgårdar och skolor.
Men motståndet står helt enigt och beslutsamt. Inget har lyckats skrämma lärare eller fritidsledare i Angered från att delta i ­fortsatta protester.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!