”Låt alla leva – stoppa REVA!”

2013-03-09 21:26:07

foto: Murat Kuseyri


"Politisk skam att REVA kom fram". Flera tusen samlades för att protestera mot REVA i Kungsträdgården i Stockholm idag. 

På eftermiddagen hördes trummor i centrala Stockholm. Det var Rrriotsamba som spelade igång demonstrationen mot poliskontrollerna i tunnelbanan som anordnades av Rädda Barnens ungdomsförbund, Röda Korsets ungdomsförbund samt Ungdom mot rasism. Talarlistan var lång och demonstrationen var stående men att så många slöt upp visar på den ilska som finns och riktar sig mot dels polisens agerande,  och dels de politiska besluten som ligger till grund för deras agerande. 
– Lika mycket som ni bara påstår att ni gör ert jobb, lika mycket kommer vi att stå upp för våra rättigheter! sa Bana Bisrat från Megafonen som var en av talarna på demonstrationen. 
– All makt åt folket, avslutade hon. 

Att både Liberala ungdomsförbundet och centerpartiets ungdomsförbund var inbjudna att tala gjorde många som var på plats upprörda. "Hycklare", skrek de. Luf:s talare menade att de inte vill se Tobias Billström som migrationsminister, men om han istället ville sätta Major Björklund på den posten framgick inte. Regeringen är förstås kollektivt ansvarig för jakten på papperslösa, inklusive Folkpartiet och Centern. Att många reagerade på att de borgerliga ungdomsförbunden fick utrymme på protesten var inte konstigt. Detta är ungdomsförbund som aktivt upprätthåller och förstärker det system som ligger till grunden för de omänskliga ID-kontrollerna. De kraftigaste bu-ropen riktades dock mot Miljöpartiets talare Maria Ferm. Miljöpartiets samarbete med regeringen i utvisningspolitiken har inte mänskliggjort den, utan snarare gett Moderaterna möjlighet att ohindrat föra igenom sina attacker på flyktingar, som t.ex REVA. 

Vidare talade även Christina Höj Larsen från Vänsterpartiet, Sissela Nording Blanco från Feministiskt Initiativ mfl. Andisheh Alishahi från Asylrörelsen Stockholm talade näst sist då många hade gått tack vare kylan. Tyvärr, för det var nog kvällens bästa tal. Hon fokuserade mycket på civil olydnad och att göra flyktingkampen till en facklig kamp. 
– Utvisningarna kan stoppas om busschafförer vägrar köra. Om flygplatsanställda, piloter, lastare och mekaniker vägrar att utföra sina arbetsuppgifter vid flygplatsdeportationer. Om spärrvakter och tunnelbaneförare protesterar mot REVA-kontrollerna. Om vårdanställda vägrar att släppa in polisen på sjukhusen och om skolpersonalen vägrar att släppa in polisen på skolan. Då kan vi visa vem som bestämmer, sa Andisheh Alishahi.
Hon tog även upp behovet av en flyktingrörelse som inte bara tar upp frågan om amnesti, utan också om lika rättigheter och allas rätt till svenska kollektivavtal. 

Rättvisepartiet Socialisterna hade bokbord och RS-medlemmar sålde över 200 Offensiv. Studenter mot rasism delade flygblad inför ett lanseringsmöte på torsdag och fick många nya intresserade.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!