Låt oss Leva i Luleå: ”Vi ger inte upp!”

2017-12-06 13:29:34

foto: Yonggang Cui
Omkring 150 slöt upp i solidaritet med de unga flyktingarnas kamp.

Onsdagen den 1 november anordnade den nybildade organisationen Låt oss Leva tillsammans med Ung i Sverige en demonstration vid Gula Paviljongen i Luleå för att skapa engagemang och medvetenhet i frågan om utvisningarna till Afghanistan. 

Närmare 150 människor slöt upp för att lyssna på Abdullah Amiri från Låt oss Leva och Fatemeh Khavari från Ung i Sverige. Fatemeh Khavari nämnde i sitt tal vikten av att varje individ kämpar för det samhälle de tror på.
– Det är folket, det är människorna vi måste få stöd från. Har vi befolkningen i Sveriges stöd, då har vi makten, sa Fatemeh Khavari.

Tillsammans tågade sedan gruppen till sessionssalen i Luleås stadshus för en utfrågning och debatt av lokala politiker där talkörer byttes mot frågor om den rådande migrationspolitiken. Arrangörerna hade bjudit in alla partier representerade i Luleås kommunfullmäktige, men endast representanter från fyra partier deltog: Liv Shange Moyo (RS), Marie-Anne Björn (C), Bertil Bartholdson (V) och kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
Migrationsverkets system är icke-fungerande, något som blir extremt tydligt i den rapport nätverket Vi Står Inte Ut publicerade i september om rättsosäkerheten i asylprocessen för ensamkommande barn och unga. Bland annat tas exempel på situationer där unga utvisas som ett resultat av bristfällig tolkning upp.

På frågan om hur ett så rätts­osäkert och lotteriliknande system kan få fortsätta svarade Liv Shange Moyo att det djupgående problemet delvis har sin grund i den nedrustning som har pågått de senaste åren som resulterat i ett ohållbart entreprenadsystem.
Yvonne Stålnacke menade däremot att kommunerna är tvungna att lägga ut ansvaret på entreprenad och ansåg systemet hållbart.
Att unga behövs i Luleå var något alla närvarande partier var eniga om. Representanterna för partierna var även eniga om att utrikesdepartementets uttalande rörande Afghanistans osäkerhet inte gäller de som utvisas var konstigt och orättvist, men bara Liv Shange Moyo drog kopplingarna till att en underliggande anledning är rasism.

Maiara Karlsson från Låt oss Leva krävde att de närvarande politiker som under debatten sagt att de stödjer kampen bevisar detta genom ett uttalande, upprop eller ett besök på de timmeslånga sittstrejkstillfällen som organisationen anordnar varje fredag i gymnasiebyn. RS har sedan sittstrejkens start varit närvarande och stöttat organisationen. Som Liv sa: ”Alla vinner på en stark rörelse”.
Efter debattens slut hölls ett stormöte mellan arrangörer och engagerade. Besökare från Piteå samrådde med Låt oss Leva om att starta en liknande rörelse i Piteå. Regionala samarbeten skulle ena kamprörelsen och sätta ytterligare press på regeringen, även fast Norrbotten ligger långt ifrån Rosenbad.
Stämningen i Låt oss Leva är efter arrangemanget positiv och Maiara Karlsson berättar hur stolt och imponerad hon är över engagemanget. ”Vi ger inte upp!”, avslutade hon med. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!