Londonmarsch för vården den 4 mars

2017-02-15 16:45:57

foto: Paul Mattsson
Vårdanställda demonstrerar mot de katastrofala nedskärningarna.

De senaste tolv månaderna har varit de värsta i den engelska sjukvårdens historia. Den offentliga vården (NHS) är pressad som aldrig förr. Enligt läkaren Helen Stokes- Lampard, ordförande för allmänläkarnas förening, står vården inför en brytpunkt.

Akutavdelningarna utgör en första varning som visar att sjukvården är under tryck.
Englands ledande akutmottagningar har ett rekordstort antal regelbundet återkommande stabslägen och i några fall har avdelningar tvingats avvisa patienter.
Enligt Londontidningen Evening Standard får 6 000 patienter stanna kvar och vårdas i ambulansen varje vecka och det har varit en 30-procentig ökning av antalet patienter som skickats iväg från akuten till andra ställen på grund av bristen på vårdplatser.

Trots att högerregeringen försöker lugna med försäkringar om att man satsar på sjukvården så är den faktiska verkligheten en helt annan.
Anslagen till vården har kapats och den verkliga satsningen nästa år är bara en budgetökning på 1 procent, vilket i realiteten är en nedskärning.

Samtidigt som sjukvårdsbudgeten pressas har privata bolag trätt in på vårdscenen för att göra ”klipp”. Förra året upphandlades sjukvård för 13 miljarder pund från fristående aktörer, en ökning på 76 procent sedan 2010.
Samtidigt som privata aktörer tar över allt större del av sjukvården växer vårdköerna, som nu är de längsta på åtta år. Fyra miljoner patienter är på väntelistorna.
Stämningarna bland vårdanställda har aldrig varit sämre. Sjuksköterskor har fått reallönesänkningar på tiotusentals kronor sedan 2010. Dessutom kommer sjuksköterskestudenter inte längre att få praktikersättning och detta i en situation där antalet vakanta sjukskötersketjänster har stigit med 600 procent sedan 2010. Samtidigt har villkoren för nyexaminerade läkare försämrats.

Den offentliga sjukvården är i akut fara. Vi står vid ett vägskäl. Tar vi inte strid kan allt förloras.
Men som tur är har kampen börjat med att kampanjgrupper som vår vuxit fram över hela landet. Paraplygruppen ”Health Campaigns Together” (förenade sjukvårdsgrupperna) har utlyst en landsomfattande demonstration i London lördagen den 4 mars. Tidpunkten är perfekt och demonstrationen kommer att locka tusentals.
Hittills har fackföreningarna Unite, PCS, Napo och BFAWU tillsammans med AT-läkarna ställt sig bakom demonstrationen, liksom National Shop Stewards Network, People’s Assembly, Momentum och National Pensioners Convention.
Skamligt nog har det största sjukvårdsfacket Unisons ledning förhalat och inte gett sitt stöd. Vi måste hålla trycket uppe för att få dem att ändra sig. Redan har Unison i North West- och South Eastern-regionerna gett sitt stöd. Demonstrationerna måste bli en språngbräda för samordnade bostadsområdesbaserade, fackliga och politiska aktioner för att rädda och ordentligt finansiera sjukvården.

Socialist Party (CWI i England och Wales) kämpar för:

  • För en fullt ut finansierad, offentlig sjukvård.
  • Nej till nedskärningar. Skrota PFI (OPS-avtal. offentlig-privat samverkan) och alla privatiseringsprogram. 
  • För samordnade fackliga aktioner för att rädda de offentliga sjukvården samt anständiga löner och arbetsvillkor.
  • Förstatliga läkemedelsföretagen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!