Luleå: ”Full fart för folkomröstning”

2016-09-07 15:35:34

foto: Jonas Brännberg
Folkomröstning om skolan i Luleå kan komma att bli av inom kort.

”Luleå står inför en unik händelse. Efter att ett folkinitiativ samlat dryga 8 000 underskrifter på knappt tre månader, har Luleås politiker nu att besluta om en folkomröstning om skolan i Luleå.” Så börjar den debattartikel som Samordningsgruppen ”Hela kommunen ska leva och lära” publicerade förra veckan som kräver att en folkomröstning om ”Framtidens skola” genomförs snarast.

Eftersom skolnedläggningarna efter beslutet i kommunfullmäktige i april är i full gång är det viktigt att folkomröstningen blir av fort. När kommunen nu har meddelat att antal namn uppfyller kravet på tio procent av de röstberättigade återstår endast ett beslut i kommunfullmäktige, där bara två tredjedels majoritet kan stoppa en folkomröstning.

– Ju snabbare det blir folkomröstning och det blir stopp, desto lättare kommer det vara att börja om, säger Anna Widén, ansvarig för Folkinitiativet för en folkomröstning i Samordningsgruppen.

Oron är stor över effekterna av stordriftsidéerna. I debattartikeln skriver de:

”Redan nu ser vi att konsekvenserna vi varnade för har börjat visa sig i verkligheten. Flera lärare har redan sökt sig bort från yrket eller till andra skolor och kommuner – på grund av den nya skolstrukturen. 

Lärmiljön, som skulle bli bättre, ser istället ut att bli minsta tillåtna yta per elev på de sammanslagna skolorna. En stor omsättning och omflyttning av rektorer sker också just nu då stabilitet och långsiktighet hade behövts allra mest.

Det är med sorg vi ser att det vi har befarat håller på att besannas. Om inte beslutet rivs upp är vi rädda för att vi snart – och även på lång sikt – ser fler negativa effekter av att växla över från många skolor i olika storlekar nära barnen till nästan uteslutande stora skolor. Effekterna riskerar också att slå extra hårt mot barn med särskilda behov, nyanlända och socioekonomiskt utsatta barn. 

Längre avstånd från hemmiljön får också negativa konsekvenser för miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Dessutom leder det till ökad segregation och Luleå riskerar att bli mindre attraktivt då förskolor och skolor försvinner, och byar och stadsdelar utarmas.

Vår namninsamling är tydlig – vi kräver en folkomröstning där luleborna får ta ställning till att antingen stödja: 

1) Framtidens skola enligt beslut i KF, eller

2) vårt förslag: att en ny utvecklingsplan utan stordriftsprincip tas fram, där barnens behov står i centrum och där skolpersonal, barns och föräldrars, åsikter blir vägledande.” ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!