Luleå: Rädda skolorna

2015-11-18 11:45:42
Kampanjen för att rädda skolorna i Luleå samlar nu till en gemensam demonstration. En vinterkarneval kommer att gå genom Luleå den 28 november för att med sång, musik och gemenskap protestera mot det dåligt underbyggda förslaget på omfattande nedläggningar av skolor och förskolor.

Ett alternativt förslag med fokus på att ”hela kommunen ska leva och lära” ska överlämnas till S-politikerna som ligger bakom stordriftsplanen. Samtidigt som skolorna trappar upp protesterna kommer signaler på att politiker och topptjänstemän känner av pressen – ytterligare en remissperiod för förslaget kommer upp i januari.

I två månader har föräldrar, personal, elever och andra samlat till motstånd mot de massiva skolnedläggningarna i Luleå kommun. Nästa steg är en demonstration som sätter barnen i fokus med sång, musik och en chans för alla berörda att göra sina röster hörda tillsammans. 

Under manifestationen kommer barn att sammanställa sina åsikter om skolan genom att fästa teckningar och meddelanden på ett gigantiskt gemensamt ”brev” som sen ska lämnas in till projektet. Det alternativa förslag som grupper från tio berörda skolor och förskolor har enats om kommer också att lämnas över till kommunledningen. Fotboll och varm saft ska hålla värmen uppe.

Varmt börjar det också kännas under stolarna för de chefer och politiker som bär ansvaret för förslaget om Framtidens Skola. De så kallade medborgarmötena som har hållits under oktober och november, där S-styret och skolcheferna försökt sälja in omläggningen till mycket skeptiska Luleåbor, blev en fiasko-turné. 

Föräldrar, elever och några modiga lärare kunde enkelt visa på katastrofala brister i förslaget: inget barnperspektiv, ingen hänsyn till lärarnas verkliga önskemål, inga vetenskapliga belägg, inga konsekvensanalyser, inga kostnadsberäkningar, ingen samverkan med övrig kommunal verksamhet, inget rum för verklig demokratisk dialog med mera.

Skolchefen Karina Petterson Hedman och Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli har slingrat sig allt mer under ”medborgardialogens” gång. Den allra mest ohederliga argumentationen fick tonas ned. Istället lyftes det fram att Framtidens Skola egentligen ”inte är ett förslag”, utan ett ”utredningsunderlag” – något som bara kastar processen i ett ännu löjligare ljus, eftersom bara en linje presenteras ”för utredning” och där det kommande ”förslaget” ska till beslut redan i februari, några veckor efter att det formuleras. 

Skarp kritik har hela tiden rests över den orimligt komprimerade tiden för beslutet – från ”utredningsunderlag” till beslut är det fem månader! Nu har kommunledningen backat ett steg med tillkännagivandet att det blir en remissperiod till. Istället för att bara ta in synpunkter fram till den sista november kommer det färdiga förslaget att presenteras tidigare, redan i början av januari, och en ny möjlighet att kommentera detta kommer då att ges under tre veckor. De obearbetade synpunkterna kommer sedan att skickas tillsammans med förslaget till Barn- och Utbildningsnämnden som ska besluta i frågan i februari.
Samtidigt kommer rapporter om att cheferna inom Barn- och Utbildningsförvaltningen känner sig oroade över motståndet mot nedläggningarna. Efter att lydigt ha satt ihop förslaget enligt politikernas önskemål har de tydligen överraskats av den ilska som de mötte när det presenterades för allmänheten.

Med ett beställningsverk utan underlag har de stått med byxorna nere inför hundratals pålästa föräldrar och media, vecka efter vecka. Nu finns en rädsla över att politikerna ska kasta någon tjänsteman ”åt vargarna” för att försöka rädda situationen.
Kampanjen för att gemensamt rädda skolorna fortsätter. Halvmesyrer kommer inte att accepteras. Själva grunden kring processen för Framtidens Skola är rutten och måste göras om i sin helhet. Karnevalen den 28 november kommer att följas av fler manifestationer med målet att lägga om kursen för Luleås skolpolitik – från toppstyrd stordriftsplan till en verklig dialog med elever, föräldrar, pedagoger och övriga berörda utifrån de verkliga behoven idag och i framtiden. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!