Maktskiftet oroar Seko

2006-10-18 16:08:27
Fackförbundet Seko höll i förra veckan 10-12 oktober en kongress som präglades av osäkerhet och stark oro för konsekvenserna av den nya högerregeringens politik.

”Vi vägrar att hålla tyst” var kongressens motto, i enlighet med den affisch- och flygbladskampanj som förbundet drog igång efter Connex avskedande av Per Johansson. Seko-kongressen sade också ja till motionskrav på stärkt meddelarskydd och stärkt ställning för fackliga förtroendemän.
Men kravet att ta bort arbetgivarens möjlighet att ”köpa ut” anställda som fått rätt i Arbetsdomstolen (enligt §39 i LAS) avslogs med argumentet att den nya regeringen i så fall skulle kunna försämra anställningsskyddet i LAS ytterligare.
Den stora frågan om ett gemensamt fackligt försäkringspaket skjöts upp till nästa årsmöte 2007 på grund av osäkerheten om hur mycket regeringens försämring av a-kassan kommer att kosta medlemmarna.

Attacken på a-kassan

Om attacken på a-kassan sade LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin, som Sekos ledning vill se som ny s-ordförande, att:
– Vi är världens starkaste fackföreningsrörelse. Vi måste säga till våra medlemmar att vi förstår att det är tufft med höjda avgifter. Men stanna kvar i facket, för om fyra år är det en annan situation.
Seko-kongressen krävde i ett uttalande att regeringen drar tillbaka försämringen av a-kassan med orden att ”Vi i Seko och den samlade fackföreningsrörelsen kommer inte stillatigande att se på när en av hörnstenarna i den solidariska modell som vi har byggt upp under 100 år av facklig kamp raseras”.
Under kongressen sas dock inte ett enda ord om vad detta ”inte stillatigande se på” skulle innebära, d v s mer än att invänta ”en annan situation om fyra år”.
– Allra minst demonstrationer, hoppades dock Elof Isaksson, Seko Tele, att det skulle innebära.
Seko-kongressen antog också ett uttalande mot regeringens planer på att sälja ut statens majoritetsägande av TeliaSonera.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!