Mall of Scandinavia med modernt slavarbete

2016-04-27 12:01:25

foto: Arild Vågen / Wikimedia Commons
Arbetare tvingades jobba 48 timmar i sträck med en timlön på 25 kronor. Fackligt aktiva hotades.

Faror på arbetsplatsen, slavlöner, långa arbetsdagar och hot mot fackligt aktiva och skyddsombud var en del av vardagen vid Sveriges största byggarbetsplats, Mall of Scandinavia i Stockholm. Detta visar ett reportage av SVT:s Uppdrag granskning, som har intervjuat många av de som arbetade med bygget av shoppingcentret.

Huvudentreprenören för bygget av Mall of Scandinavia var Peab, som i sin tur anställde ett antal underentreprenörer. De många olika underentreprenörerna har kunnat användas för ett stort antal fusk både gällande säkerhet på arbetsplatserna, för att slippa kollektivavtal och för att låta bli att betala ut löner. Flera otillåtna bemanningsföretag utan kollektivavtal har anlitats, men de har kunnat gömma sig bakom andra företagsnamn för att komma runt reglerna.
När Mall of Scandinavia invigdes i november förra året befann sig tiotusentals personer inne i gallerian och många fler trängdes utanför i väntan på att få komma in. Gallerian hade godkänts för öppning, trots att nödutgångar var ockuperade och brandlarmssystem inte var färdigställda.

Uppdrag Gransknings reporter Anna-Klara Bankel träffade elektrikern Claes Melkersson, som har varit skyddsombud vid bygget av Mall of Scandinavia. När han hade uppmärksammat allvarliga brister i säkerheten på arbetsplatsen fick han inte jobba kvar, ett beslut som kom högt uppifrån.
Det är olagligt att förhindra ett skyddsombuds arbete, men istället för att säkerhetsriskerna åtgärdades gjorde sig arbetsgivarna av med skyddsombudet som tog upp problemen.
Hon träffade också flera arbetare som berättade att de själva eller andra de kände tjänade så lite som 25 kronor i timmen. Det handlade bland annat om utländska företag som hade hyrts in som underentreprenörer och som helt saknar kollektivavtal. Några berättade att de ibland jobbade mer än ett dygn i sträck, ibland så länge som 48 timmar utan sömn eller vila. En som har intervjuats hade tagit amfetamin för att orka med de långa arbetspassen, och enligt honom var det många som gjorde så.

Många av de som har arbetat med bygget av Mall of Scandinavia saknade anställningskontrakt och har haft löner som har legat mycket lägre än de avtalade lönerna.
En av de som har intervjuats är Enzo, byggstädare och medlem i Byggnads och Unga Byggare.
Han blev utskälld av sin arbetsgivare när han bad om sommarsemester och för att han hade gått med i facket. Men istället för att låta sig skrämmas betonar han vikten av ett fackligt medlemsskap och är själv aktiv i arbetet med att värva fler medlemmar till Byggnads.
Enzo säger under reportaget att huvudentreprenörskapet måste skärpas och att företagen redan i upphandlingarna ska kunna visa att de har råd att betala ut lönerna till de anställda. Det är något som han tillsammans med andra från Byggnads har lämnat in en motion om, som dessvärre inte gick igenom. Men det är ändå ett viktigt krav att ställa då det är ett enkelt sätt att försäkra sig om att alla arbetare ska få en avtalsenlig lön.

Bygget av Mall of Scandinavia är en mörk historia om usla arbetsvillkor, stora risker på arbetsplatserna och alla sorters fusk bland entreprenörerna. Peab, som är huvudentreprenör och därmed ytterst ansvarigt för att allt går rätt till vid bygget, vägrar att ställa upp på intervju och hänvisar till sekretess.
 Vid ett så pass stort projekt som Mall of Scandinavia, där det finns så många anställda, är det enkelt att komma undan med låga löner, svarta anställningar och dylikt. Arbetsgivarna kommer alltid att försöka, men det är upp till arbetarna att gå samman och ställa krav på avtalsenliga löner, dygnsvila och trygga arbetsplatser. Ett fackligt medlemsskap skapar möjligheten för arbetarna att göra just detta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!