”Marxisters uppgift är att omkullkasta kapitalismen”

2017-12-06 13:29:34

foto: Sari Hevosaho
Fatima Linna Trabelsi från RS Luleå berättade om kampen där.

Rättvisepartiet Socialisternas kongress avslutades på söndagen med punkten om partibygget.

Elin Gauffin från RS verkställande utskott inledde punkten om partibygget som tog avstamp i tre viktiga händelser; ryska revolutionens hundraårsdag, valet 2018 och partiets egna 20-årsdag i år. Elin förklarade hur arbetet och planeringen med valet 2018 börjar redan nu, med den viktiga uppgiften att främst försvara våra mandat i Luleå och Haninge kommuner. Särskilt efter den nya vallagen som försvårar för mindre partier och som innebär att 3 procent av rösterna i en kommun krävs för att få mandat i kommunfullmäktige.
I partibygget är medlemsvärvning A och O, utöver partiets politik och program. Gruppdiskussioner ägde rum med diskussionsfrågorna om hur vi kan växa och nå ut till fler. RS i Borås togs upp som ett inspirerande exempel där flera ungdomar har blivit medlemmar i oktober månad.

Efter gruppdiskussionerna fortsatte stormötet där RS-medlemmar framför allt rapporterade från lokala kampanjer. Antirasismen med kampen mot nazism i Göteborg och den landsomfattande asylkampen stod i fokus. I diskussionen framfördes förslag på hur vi ska uppmärksamma partiets 20-årsdag i år, där kongressen beslutade om att vi på de orter vi finns uppmärksammar detta på olika sätt, till exempel genom öppna möten.
Kongressmaterialen om situationen i Sverige samt partibygget antogs av kongressen, vi valde en ny partistyrelse och tog beslut om ett kontrollutskott och revisorer.
Kristofer Lundberg från RS verkställande utskott avslutade mötespunkten om partibygget och sa bland annat följande:
– Marxisters uppgift är att omkullkasta kapitalismen, en svår uppgift för en liten organisation som vår. Men vi kommer inte alltid att vara få om vi med rätt inställning och agerande tar vår uppgift på allvar. Vi har en stolt tradition av kamp och organisering och med ett inflytande långt utanför våra led. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!